Експерт по безопасност на ваксините: Ако се спазват правилата няма нужда от ковид карантина

„Във всички случаи е добре да разчитаме на колкото се може повече средства срещу вируса. Едно освежаване на ваксината, ако предишната ваксинация или болидуване е преди повече от 6 месеца, е един много разумен ход. Това заяви по Нова ръководителят на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините д-р Аспарух Илиев.

„Новите подварианти на коронавируса са два. Единият е така нареченият „Ерис“, а другият е „Пирола“. От двата вируса „Ерис“ -първият вариант, е сравнително добре покрит от наличните ваксини. „Пирола“ – вторият вариант, който сега се разпространява, има малко повече мутации. Това е вирусът, който води до зачервяване на очите, при малки деца може да доведе по-често до обриви. Същото има и едно субективно усещане за подуване на език, лигавици и други“, посочи лекарят.

По думите му, ако хората имат пълния ваксинационен цикъл или са прекарали „Омикрон“, имат един доста широк спектър от имунитет. „Ако времето от последното боледуване или ваксинация е повече от 6 месеца, въпреки всичко, за да имаме една спокойна зима и да не бъдем изведени от строя за дълъг срок от време, е хубаво да се направи един бустер“, подчерта той. 

Доктор Илиев обясни, че сегашните бустери са малко по-различни от предишните ваксини и предишните вируси, с които сме се сблъсквали. „Те са с включени нови варианти вътре, така че те във всички случаи вдигат не само нивото на антителата, те просто го изместват и го правят малко по-широко, което позволява, естествено, да има малко по-добра защита“. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.