ЕКСКЛУЗИВНО: Какво време ни чака през май

Започва един от най-топлите месеци от годината. Обиквано през месец май дневните температури често минават 20-23 °С.

Според климатичната справка средните максимални градуси са между 20 и 25°С, а средните минимални – между 8 и 15°С. Нормалните валежни количества в низините са от 45 до 95 литра на кв. м, в Предбалкана и по планините – от 100 до 150 литра. Към края на месеца често се наблюдава и засушаване и по-високи дневни температури, достигащи до 35-37°С. 

Очакваната средна температура за месеца ще бъде около и над климатичната нормата, а именно в интервала 20-23 градуса, в планините – между 13 и 16 градуса в по-ниските части и между 3 и 5 градуса над 2000 метра. Очакваната най-ниска  температури в страната ще бъдат между 7 и 13 градуса и то около Гергьовден.

Очакваните валежи през месец май ще са около нормата, прогнозират синоптиците на МeteoBolkans. 

Над Западна България и планинските райони се очакват количества, близки до климатичната норма от 55-90л /кв.м. Доста по-малка е вероятността за валежи е в Източна България, като времето ще е по-често слънчево и малко  по-сухо. Очакваните валежи  там ще бъдат под климатичните норми – до 35-40 л/кв.м.

През първите дни на първото десетдневие май месец се очаква да бъде необичайно по-хладен , особено в котловините и по високите полета на Западна и Централна България, където ще има условия и за късни слани. Валежи от сняг се очакват по планините.

Повишение на температурите ще има през последните дни на първото десетдневие – дневните стойности тогава ще достигнат 23- 24 градуса. 

Ето какво време ни очаква през първото десетдневие на май 

През първото десетдневие се очаква температурите да се понижат, а облачността ще бъде по-често значителна. На много места в Западна България и планинските райони в следобедните часове са възможни краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност. Времето в Източна България ще е с разкъсана обичливост. Температурите в страната ще са между 10-15°С.

Очакваме дори снеговалежи над планинските райони от Западна България. Около 3 и 7 май очакваме и значителна валежна обстановка над цялата страна. Очакваните температури ще бъдат с 10-13 градуса под средните климатични норми. Причината за очакваното застудяване е пренос на по-студен въздух от Северна и Източна Европа.  

Времето за Гергьовден ще е облачно, с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност на много места, предимно в Западна и Централна България, ще паднат значителни по количества валежи. Висока е вероятността и от градушки. Дневните температури ще са между 14-20°С, а над Източна България малко по-ниски – до 17-18°С.

Към края на първото десетдневие температурите ще се повишават и атмосферата ще се стабилизира. 

Времето през второто десетдневие на май  

Второто десетдневие ще започне с повече слънчеви часове. Температурите ще се задържат близки до обичайните. Дните ще започват с предимно слънчево време, а в следобедните часове, главно в планините, ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. По-малка е вероятността от валежи в Източна България. Балканите ще бъдат обхванати от пренос на по-топла въздушна маса от Северна Африка. Дневните температури ще са близки до нормалните за май и ще са между 22-24°С,  а над Източна България малко по-високи – до 24-25°С.

Към края на второ десетдневие температурите ще се повишават, но отново атмосферата ще е нестабилна. Както винаги по това време вероятността за силни гръмотевични бури се увеличава. Дневните температури ще се повишават и на много места те ще са над 30°С. Според двата глобални модела – GFS, Балканският полуостров ще попада под област на ниско атмосферно налягане или очакван студен атмосферен фронт.

Времето през третото десетдневие на май  

През първите дни от третото десетдневие времето ще е нестабилно, но ще се задържи топло за периода. На много места ще се развива купесто-дъждовна облачност и следобед ще падат краткотрайни валежи с гръмотевици. До края на периода валежите ще намаляват, а температурите ще се повишават. Според моделите очакваме и нов сух период. 

Очакваме и период на засушаване, като на по-малко места ще се наблюдават валежи. Дневните стойности ще са между 27-35 °С. 

Нека да не забравяме, че май се характеризира с променливо време и чести валежи и гръмотевични бури.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.