Джордж Клуни вече не вярва в акъла на Бадън

Президентът на САЩ Джо Байдън се изправи пред още съмнения за шансовете си за преизбиране от страна на Нанси Пелоси и Джордж Клуни, които може да повлияят на други депутати от Демократическата партия и финансови донори, и двама демократи в Сената.

Байдън трябва бързо да реши дали да остане в надпреварата за Белия дом през 2024 г., каза по MSNBC бившият председател на Камарата на представителите Пелоси, дългогодишен съюзник на Байдън, като отказа да каже категорично, че иска той да се кандидатира.

Холивудската звезда Клуни, демократ, който беше съдомакин на събиране на средства за Байдън от звезди миналия месец, оттегли подкрепата си с изобличително мнение в New York Times, в което се казва, че Байдън не е същият човек, който беше през 2020 г.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър междувременно е дал знак в частно изразено мнение, че е отворен за кандидат от Демократическата партия, различен от Байдън, според Axios. Шумър обаче повтори подкрепата си за Байдън в изявление след информацията на Axios.

Сенатор Питър Уелч призова Байдън да се оттегли в публикация, публикувана късно в сряда, първият сенатор демократ, който изрично призовава президента да се оттегли.

Голям донор каза, че лидерите на Демократическата партия са посочили, че ще направят изявления за загриженост след срещата на върха на НАТО, но не споменаха Шумър по име. „Ще бъде касапница“, каза източникът, говорещ за нарастващия гняв сред законодателите и донорите, както и нарастващия натиск върху кандидатите, които не са гласували.

Кампанията „Изоставете Байдън“, която се противопостави на кандидатурата му заради начина, по който се справяше с войната на Израел в Газа, в сряда призова всички американци да поискат Байдън да се оттегли, макар да няма заблуди относно Тръмп и неговата „култура на омраза“.

Забележките на Пелоси, независимо от многократното настояване на Байдън, че той остава в надпреварата, изглежда, бяха предвестник на нова вълна от призиви от колеги демократи за излизане от надпреварата.

В продължение на почти две седмици 81-годишният Байдън се опитва да спре дезертьорството на депутати от Демократическата партия, донори и други съюзници, притеснени, че може да загуби гласуването на 5 ноември от републиканеца Доналд Тръмп (на 78 г.) след слабото му представяне в дебата на 27 юни.

Президентът каза, че е имал лоша вечер на дебата, като настоя, че ще остане в надпреварата и ще победи Тръмп.

Пелоси каза по MSNBC, че насърчава колегите си от Капитолия, които имат опасения относно Байдън, да се въздържат да ги изразяват, докато той приема лидерите на НАТО във Вашингтон тази седмица. „Казах на всички: нека просто изчакаме. Каквото и да мислите или го кажете на някого насаме, но не е нужно да го излагате на масата, докато не видим как ще вървим тази седмица“, каза тя, описвайки силните забележки на Байдън на срещата на върха на НАТО във вторник като „зрелищни“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.