Докато Украйна е във война няма как да влезе в НАТО

Премиерът Николай Денков, който е във Вилнюс за срещата на НАТО, заяви, че Алиансът ще даде на Украйна ясна перспектива за членство, когато бъдат налице съответните условия за това. Запитан за българската позиция по този въпрос премиерът посочи: 

„Това, което очакваме, е да има краен резултат, в който изрично се казва, че Украйна ще бъде поканена тогава, когато обстоятелствата позволяват. Като съдържание това съответства на декларацията, както на Народното събрание, така и на Министерския съвет, които бяха приети съвсем наскоро. Така че сме в синхрон с това, което очакваме тук като краен резултат. Ще има ясна перспектива, че Украйна ще стане член на НАТО, но за това трябва да имаме съответните условия. Докато Украйна се намира в състояние на война със съседна държава, няма как да бъде приета, но ще са ясни условията, при която тя ще бъде приета евентуално“.

Премиерът коментира и как България ще се включи в новия регионален отбранителен план на НАТО за Черно море: 

„За първи път след Студената война имаме формиране на такива регионални планове, които да подготвят държавите при евентуално нападение от изток и в това отношение се намираме в нова ситуация. Това, което е важно за нас, е да надградим капацитета, който имаме днес и този капацитет да бъде вграден, интегриран напълно с капацитетите на съседните държави – Румъния, Турция, също и с другите натовски държави“.

Не се очаква в България да има втора съюзническа структура, подобна на бойната група, създадена у нас миналата година: 

„Втора бойна група не се очаква, това, което се очаква е да надградим сега съществуващата…Тя е на ниво батальон, ако използваме нашите термини, но трябва да бъде разширена с бойни възможности, с личен състав, така че да отиде на ниво бригада, което е следващото ниво на мащаб на бойна група“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.