Добри вести! Грипът си отива!

Последната седмица за първи път намаляват случаите на грип. Досега при децата се увеличаваха, но и те започнаха да намаляват, заяви проф. Тодор Кантарджиев в „Денят започва“ по БНТ.

По думите му грипът за този сезон си отива. Вторият факт за това заключение е голямото разнообразие на грипни изолати.

„В момента има респираторни вируси, които обаче не са тежки като грипа. Грипът намалява и нещата се успокояват“, посочи епидемиологът.

По отношение на ваксинацията срещу грип проф. Кантарджиев заяви, че трябва навреме да се вземат мерки:

„Имаше голям интерес срещу грипната ваксинация, още пролетта-лятото трябва да се подсетят личните лекари, есента трябват правилни послания.“

През миналата година успешно е била изпълнена кампания на Министерството на здравеопазването за ваксиниране срещу грип на хората над 65-годишна възраст.

„Когато се ваксинираш, вероятността хората да се срещнат с лекар е два пъти по-малка, а не че няма да се разболеят изобщо, припомни професорът.

Кантарджиев коментира, че е против задължителното ваксиниране срещу грип на децата.

„Досега антиваксърите при родителите бяха 1%, а сега има увеличение. Наясно сме защо хората се демотивираха от ваксинацията. Хората и психологически свикнаха с коронавируса и той е по-прилепчив, но вече не причинява такова тежко заболяване“, каза още епидемиологът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.