Добра вест днес! Хамас пусна пленената жена с български произход

С добра вест започва днешният ден! Мейраф Тали – жената с български произход, която почти два месеца беше в плен на Хамас, беше освободена.

Вестта потвърди и нейният доведен баща. Пред БНТ той каза, че в момента дъщеря му е в болница, за да ѝ бъдат направени всички необходими прегледи и тогава ще се прибере у дома.

Мейраф Тали беше отвлечена на 7 октомври от Кибуц Нир Оз – на 5 километра от границата с Газа, където била на гости.

На 6 ноември вицепремиерът Мария Габриел потвърди новината, че в размирния район има нашенци в плен: „Срещнахме се със семейства, чиито близки са заложници. И стана ясно, че има двама заложници с български произход. Продължаваме в координация с държавата Израел и страните, участващи в преговорите, да правим всичко необходимо за освобождаването им“, заяви тя пред журналисти на летище София минути, след като с премиера Николай Денков се завърнаха от еднодневно посещение в Израел.

Министър-председателят също бе категоричен тогава, че повече информация за заложниците няма да бъде предоставена, тъй като това потенциално би могло да застраши живота и здравето им. 

„Така че по тази тема повече няма да говорим, докато няма разрешение от израелска страна“, заключи Динков, който проведе срещи с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и с президента Исаак Херцог.  

В началото на ноември на граничния пункт „Рафах“ български граждани бяха посрещнати от родни дипломатически служители в Египет и бяха транспортирани до Кайро.

На 20-и същия месец още девет български граждани и членове на техните семейства бяха изведени успешно от Ивицата Газа. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.