Днес гласуваме на балотаж в 7250 секции

Българските граждани гласуват днес на втори тур за кметове на общини, кметове на райони и кметове на кметства в около 7250 секции.

Изборният ден започна в 7:00 ч. и приключва в 20:00 ч., като може да бъде удължен до 21:00 ч., ако пред секцията има негласували избиратели. На местните избори не се образуват секции и не се гласува в чужбина.

На вота днес се гласува с хартиени бюлетини и с машини, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) се съобрази с решението на Върховния административен съд (ВАС).

Припомняме, че на първия тур на местните избори ЦИК взе решение да се гласува само с хартиени бюлетини. Решението на комисията беше обжалвано пред ВАС.

Гласува се в около 7250 секции, като в 5898 секции има възможност за използване и на машина. Подвижните урни, по данни на ЦИК, са около 200. На втория тур избираме 91 кметове на общини, като сред тях са областните градове Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Хасково и Шумен. Избираме още 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове – кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина, Васильово.

Право на глас имат 6 308 052 избиратели, а в избирателните списъци за вота в неделя са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.