Депутатите се събраха посред ваканцията: Грешката не е в закона, а в прилагането му

Депутатите се събраха посред ваканцията си, за да ремонтират по спешност Наказателния кодекс и закона за домашното насилие заради бруталния случай на обезобразеното 18-годишно момиче от Стара Загора.

По времето на заседанието на правната комисия, която заседава днес извънредно, за да обсъди промени в НК и Закона за защита от домашното насилие, народните представители признаха, че действат популистки.

„Днес се събираме с ясното съзнание, че грешката не е в закона, а в прилагането му“, каза Хамид Хамид от ДПС, който е един от вносителите на промените в НК. Според него днес депутатите нямаше да в парламента, ако адекватната съдебна практика и преценката на съда бяха в съответствие със закона. Той назова поименно съдията докладчик по делото за ареста на обвинение за насилието над момичето от Окръжния съд в Стара Загора Татяна Гьонева и я обвини, че не е направила правилна квалификация. (Обвиняемият е пуснат на 5 юли, след като съдът приема, че има само лека телесна повреда. За това пледира и прокурорът по делото.)

„Трябва ли всички от системата да се крият зад съдебния медик?! Квалификацията е работата на прокурора и съдия Гьонева“, продължи Хамид. Според него предложенията за промени в НК са несъразмерни. Но депутатите ще вдигат наказанията, докато съдиите започнат да прилагат закона. „Казва се, че народните представители се гаврят с НК. А гаврата дойде при прилагане на закона“, заключи Хамид. Правосъдният министър Атанас Славов му направи забележка, че заклеймява съдията.

Рая Назарян от ГЕРБ се съгласи с Хамид, че „проблемът не е толкова в закона, а идва от квалификацията от съда“. Тя обвини и постановление на Върховния съд от 1979 г., в което се тълкуват телесните повреди.

„Ние съзнаваме, че нито една законодателна мярка не е достатъчна сама по себе си. Нужен е комплекс от мерки. Трябва да си признаем, че ни чака още много законодателна работа, за да отговорят законите на съвременните обществени отношения“, каза Надежда Йорданова от ПП-ДБ, цитирана от „Сега“.

Колегата й Мирослав Иванов призна, че с поправките могат да доведат до това да се налагат несправедливи присъди.

Зам.-правосъдният министър Емил Дечев припомни на депутатите, че завишаването на наказанията не е решение. А за конкретния случай в Стара Загора не са използвани всички законови механизми. Имало е възможност да бъде повдигнато ново обвинение, да бъде назначена нова експертиза, посочи Дечев, който беше наказателен съдия, преди да влезе в изпълнителната власт.

Дечев смята, че в случая трябва да се изследва и дали няма местни влияния, заради които съдиите и прокурорите са действали по този начин.

Гроздан Караджов (ИТН) също говори за чадъри и феодализиране. „Зависимостите всъщност трябва да са целта на нашите законодателни промени“, каза той.

„Двата законопроекта са глупост. Легалната дефиниция (на интимна връзка, б.а.) дори не може да бъде разбрана. Тя е недоказуема“, включи се и независимият депутат Радостин Василев. По думите му корупцията е прогнила съдебната система, но няма как да се преборим с нея, когато в парламента на най-високо ниво стоят определени политици.

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА

Промените, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, предвиждат наказанието за средна телесна повреда да бъде завишено на до 8 години затвор (сега е до 6 г.) Пробацията отпада като алтернативно на лишаването от свобода до 2 години наказание за лека телесна повреда. Завишават се и глобите, предвидени за лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето. Сега наказанието по този текст е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева. Предлага се глобата да е от 500 до 1000 лв.

Измененията на Делян Пеевски, Бойко Борисов, Кирил Петков в закона за домашното насилие пък предвиждат „фактическо съжителство“ да бъде заменено с „интимна връзка“. Интимната връзка се дефинира като „доброволен сравнително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения“.

Още при появата на предложенията те бяха обявени от експерти за популистки, половинчати, безсмислени, прибързани. Опасенията са, че те могат да доведат до още по-голяма каша и като законодателна рамка, и като прилагане.

Комисията ще разгледа и предложения на „Възраждане“ за промени в Наказателния кодекс, които предлагат при леката телесна повреда да се сложи минимално наказание от 3 месеца, за да не може съдът да налага пробация.

Омбудсманът Диана Ковачева също има предложения – засягането на достойнството на личността и психическите травми да влязат в състава на телесните повреди. „Ако такъв текст бъде приет, на практика ще реши проблема“, посочи Ковачева. Тя обаче няма законодателна инициатива и някой от депутатите трябва да припознае предложенията й.

Освен двата проекта като точка в дневния ред на правната комисия е включено обсъждане на ветото на президента Румен Радев над промените в Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор. Според него този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.