Депутатите решиха: 3 март остава национален празник

Депутатите окончателно се отказаха от промяна на датата на националния празник от 3 март на 24 май, а главният прокурор ще продължи да се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Висшия прокурорски съвет за срок от пет години без право на повторно избиране. Това решиха депутатите от Комисията по конституционни въпроси с гласуваните на второ четене изменения в основния закон, предава БТА.

Кандидатури за главен прокурор могат да издигат трима от членовете на Висшия прокурорски съвет, както и министърът на правосъдието. Указът на президента се издава в седемдневен срок.

В случай на неиздаване на указа в срок, предложеният кандидат се счита за избран, решението на Висшия прокурорски съвет се обнародва. Държавният глава не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение, гласят разпоредбите.

Според други от приетите разпоредби Висшият съдебен съвет се състои от 15 членове и включва председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд, които са негови членове по право, осем членове, избирани пряко от съдиите от всички съдилища, и петима членове, избирани от Народното събрание.

Спорен се оказа текстът, според който Висшият прокурорски съвет се състои от 10 членове и включва главния прокурор, който е негов член по право, двама членове, избирани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и шестима членове, избрани от Народното събрание.

Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ възрази, че това е абсолютна подмяна на съдебната реформа от 2015 г. Ако по този начин сте решили да замажете очите – това ще бъде поредното второ опраскване на съдебната реформа, такава каквато я виждахме, и такава каквато смятахме, че трябва да бъде и припомни за Конституцията от 1947 г., когато главният прокурор се е избирал от НС и се отчитал пред НС. Нещо, което все повече и повече се опитваме да направим.

Бяха обсъдени и текстовете, свързани с индивидуалната конституционна жалба. Заседанието на комисията бе прекъснато от председателя ѝ Радомир Чолаков, за да бъде подновено утре от 10:00 часа.

Малко по-рано комисията реши и че българи с чуждо гражданство вече ще могат да стават депутати, ако са живели поне през последните 18 месеца в родината.

Гласуваното предложение за двойното гражданство бе предшествано от дебат в залата, в който освен депутати, мнението си изразиха и експерти по конституционно право.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.