Депутатите решиха: 100 лв. великденска добавка за бедните пенсионери

Депутатите гласуваха сто лева великденска добавка за пенсионерите с пенсии под линията на бедност с приетия на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г.

Депутатите отхвърлиха предложението на „БСП за България“ всички пенсионери да получат по петдесет лева за великденските празници. Това предложение бе гласувано отделно и отхвърлено с 42 гласа „за“, 44 – „против“ и 89 – „въздържал се“.

Георги Свиленски предложи прегласуване, като коментира, че „трябва да е ясно лицемерното отношение към българските пенсионери“. След повторното гласуване предложението всички пенсионери да получат по 50 лв. добавка за Великден бе отхвърлено с 44 гласа „за“, 32 – „против“ и 101 – „въздържал се“.

Депутатите записаха в Закона за бюджета за април 2024 г. да се изплаща еднократна сума в размер на 100 лв. на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за същия месец е в размер до 526 лв. включително.

Предложението бе гласувано със 138 гласа „за“ и 42 – „въздържал се“. Според приетите текстове законът влиза в сила от 1 април.

534 хил. души ще получат 100 лв., тъй като взимат под 526 лв. месечно.

Предложението бе внесено като промяна на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване от Деница Сачева, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Станислав Атанасов. Първоначалната идея бе да се дадат по 75 лв.

В НОИ са готови и добавките ще бъдат изплатени с пенсиите за май, съобщиха от института. С изплащането на добавката няма да бъде ощетен никой заради недостиг на пари за други плащания, парите за добавката ще дойдат от преструктуриране на други разходи, посочиха от там.

По предварителни данни НОИ има преизпълнение с 6 млн. лева на приходите за първото тримесечие, но по окончателни данни преизпълнението вече е 13,5 млн. лева, съобщиха от института преди дни пред народните представители в бюджетната комисия.

НОИ има готовност и ще изплати с индивидуална ведомост заедно с пенсиите за месец май и великденските добавки, каза днес пред журналисти в парламента подуправителят на НОИ Весела Караиванова-Начева.

Тя припомни, че пенсиите се изплащат от 7 до 20 април. Ще ги изплатим преди Великден, за да могат хората да ги получат така, както е предвидено за съответните празници, уточни тя.

Подуправителят на НОИ посочи, че трябва да направят среща с „Български пощи“, защото по-голямата част от пенсионерите получават своите пенсии и добавките чрез тях. Създали сме съответната организация. Днес ми предстои разговор и среща с „Български пощи“, за да мога да видя какъв е техният график.

Имаме готовност. Каквото е необходимо колегите по места ще направят и в събота, и в неделя, така че да могат да достигнат тези суми до хората за празниците, увери тя.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.