Депутатите изслушват ютюбър за заплахи от Алексей Петров заради машините за изборите

Депутатите от временната комисия за безопасността на машинния вот ще прекъснат ваканцията си, за да изслушат във вторник ютюбъра Станислав Цанов за машинното гласуване, връзката му с Алексей Петров и заплахите, които твърди, че е получавал от него.

Преди година Цанов имал идея да направи видео за изборния процес и безопасността на машините. Искал да се добере до едно от устройствата и да го даде на хакер, който да го провери за уязвимости. И дори имал и кореспонденция с такъв хакер, който живее в чужбина. Тази история Цанов споделя в свой клип от септември. Добавя още, че е получил обаждане от Алексей Петров и е бил привикан от него, за да бъде предупреден да не се занимава повече с темата. Ютюбърът твърди, че е записал разговора с бившата барета, и пусна част от него във видеото си.

“Правиш едни чатове, имаме и видеоматериал, разбира се, в който си говорите с един младеж за машините за гласуване. Исках да те видя и приятелски да ти кажа да преосмислиш поведението си или начина си на комуникиране и може да ти се наложи да носиш отговорност”, казва глас, за който се твърди, че е на Петров. После му подал листи А4 с разпечатки на чатовете му във фейсбук, инстаграм и вайбър.

В края на септември по време на изслушване в парламента на вътрешния министър Калин Стоянов стана ясно, че МВР се е заело със случая и Цанов ще бъде викан на разпит.

Цанов е един от най-популярните ютюбъри у нас с над 500 хиляди абонати. Качва видеа от 2020 г., а преди това 10 г. е работил като репортер в партийната телевизия на “Атака” – “Алфа”.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.