Депутат от ГЕРБ предаде кабинета „Денков – Габриел“

Един депутат от ГЕРБ не пожела да подкрепи кабинета „Денков-Габриел“ по време на гласуването днес. Малко след гласуването стана ясно, че това е Делян Добрев, който е отколешен противник на ПП-ДБ.

Добрев обясни пред медиите в кулоарите на парламента, че е уведомил предварително Бойко Борисов за решението си да натисне копчето „против“ кабинета „Денков-Габриел“. Обеща да дебне за „всеки изхарчен лев“ и потвърди, че не вярва на ПП.

„Гласувах против кабинета“, каза Добрев. „Аз наистина продължавам да вярвам, че Промяната са едни неподготвени хора, които не могат да се справят. В същото време – жадни за власт. Никой не ме е карал да гласувам по-различно от това, което съм направил, и оттук нататък ще следя за всяка тяхна стъпка и всеки един изхарчен лев, защото не им вярвам“, зарече се Делян Добрев.

Депутатът от ГЕРБ каза още, че се надява бензинът и дизелът да не стават пак 3.50 лв, да не се върнат посредниците за газа и да няма пак споразумения като „Джемкорп“.

В профила си във Фейсбук народният представител обеща да гласува „за“ свалянето на този кабинет при първия вот на недоверие.

„Гласувах „против“, защото продължавам да стоя зад думите си. Оценката ми за ПП не се е променила. Ще гласувам „за“ при първия вот на недоверие към това правителство… И ми се струва, че този момент ще настъпи доста бързо!“, обясни и тук Добрев мотива си.

След две години на политическа криза, поредица от извънредни вотове и служебна власт, която управляваше през последните 10 месеца, България има редовно правителство. На извънредно заседание във вторник, структурата на МС бе одобрена със 132 депутатски гласа „за“ и 69 „против“. Съставът на кабинета „Денков – Габриел” пък получи подкрепата на 131 народни представители, а срещу него се обявиха 69 депутати.

След последните предсрочни избори на 2 април, първата и втората политически сили минаха през редица трусове. В крайна сметка кабинетът бе излъчен с втория мандат – на коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България”. В понеделник номинираният за премиер акад. Николай Денков върна на президента Румен Радев папката с имената на министрите и структурата на новото правителство.

Преди дни Денков и Мария Габриел, която ще бъде вицепремиер и външен министър за 9 месеца, обявиха в специално изявление, че съставът на кабинета е окончателно договорен, както и мнозинство за изменение на Конституцията.

Планираната ротация на премиери ще бъде първата в историята на България.

Ето и пълния списък с имената на министрите: 

Николай Денков – ротационен министър-председател за първите 9 месеца 

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца

Асен Василев – министър на финансите

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев – министър на отбраната

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ – министър на енергетиката

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Атанас Славов – министър на правосъдието

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването

Зарица Динкова – министър на туризма

Александър Йоловски – министър на електронното управление

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.