Денков за ситуацията в Русия: Няма непосредствена опасност за България

Очаква се „Вагнер“ да достигне Москва в следващите часове, каза премиерът Николай Денков след извънредната среща с шефовете на службите за сигурност у нас.

В нея участие взеха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на отбраната и на вътрешните работи, началникът на отбраната, ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“. Те обсъдиха евентуалните рискове за сигурността на България и за живота и здравето на българските граждани в Русия, както и готовността на нашата държава за реакция при необходимост.

„Няма никаква непосредствена опасност за територията или гражданите на България. В това отношение всички трябва да бъдат спокойни. Няма нищо притеснително към този момент“, увери Денков.

Мария Габриел съобщи, че МВнР е в постоянен контакт с посолството ни в Москва. Тя увери, че има готовност за евакуация както на наши дипломатически представители, така и на граждани. Към момента подобни искания не са постъпвали.

Срещата в Министерския съвет беше свикана заради напрежението в Русия и действията на частната армия „Вагнер“. Бойците с лидер Евгений Пригожин заявиха, че са взели под свой контрол руските градове Ростов на Дон и Воронеж и се заканиха да влязат в Москва. По последна непотвърдена официално информация около 5000 войници на „Вагнер“ вече са на около 200 км от руската столица.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.