Денков: Влизането ни в Шенген зависи от три фактора и „Капитан Андреево“

Три фактора, от които зависи влизането ни в Шенген, изброи премиерът акад. Николай Денков, но подчерта, че трябва да се обърне специално внимание и на граничния пункт Капитан Андреево.

„Ако трябва да сумирам от какво зависи вероятността за приемане в Шенген, тя се състои от три елемента. Първият е законодателството, което трябва да бъде прието в тази зала и законопроектите, които са в дневния ред и в законодателната програма, да бъдат приети с максимално добро качество и максимално бързо“, обясни акад. Денков в парламента.

На второ място той сложи охраната по границите и борбата с хората, които организират преминаването и превоза на бежанци през границата.

„Третата част е свързана с убеждаване на нашите европейски партньори, че ние сме си свършили работата, което изисква активна външнополитическа дейност. В това отношение аз разчитам на всички ангажирани лица, както на министъра на външните работи госпожа Габриел, така и на президента включително. Разбира се, и аз ще направя всичко възможно през следващите месеци с визити да покажем, че България е направила всичко, което зависи от нея, за да опазва границите на Европейския съюз“, обясни още той.

Като фактор той отбеляза и ГКПП Капитан Андреево, за който според него не се говори достатъчно.

„Там също трябва да бъдем сигурни, че тази граница е пазена от гледна точка на възможност за преминаване на мигранти, за преминаване на наркотици и с министъра на вътрешните работи действаме и по тази задача“, каза Денков.

Преди ден стана ясно, че Европейската комисия е на път да премахне Механизма за сътрудничество и проверка, с който наблюдава законността в България и Румъния, тъй като са изпълнили задълженията си по него.

„Заедно с МВР активираме работата, свързана с координационния механизъм по трафика на хора. Това е работа, която е съвместна с Фронтекс и Европол и нейната цел е да удари най-вече организаторите на трафика на хора. Тези, които на европейско ниво осъществяват един огромен бизнес, а в много случаи това са хората, които също осъществяват трафика на наркотици и други високодоходни контрабандни дейности. България не би могла сама да се справи, затова през последните месеци на европейско ниво по инициатива на няколко европейски държави са направени координационни групи, една от тях е локализирана в България, които да подпомогнат тази борба на европейско ниво“, обясни премиерът.

Втората задача на кабинета е свързана с пилотния проект, който трябва да подобри борбата с пресичането на границата ни с Турция. За нея бяха отпуснати 45 млн. евро от Европейската комисия, които ще се ползват за купуване на камери, високопроходими автомобили и подпомагане на личния състав по границите.

Третата част е да се организират срещи с Австрия и Нидерландия, които бяха против влизането ни в Шенген. Денков обясни, че очаква посещение в Австрия. Вече е говорил с австрийския канцлер и премиера на Нидерландия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.