Денков след 7 часа преговори: Не затваряме централи, имаме споразумение

След почти 7 часа преговори с протестиращите властта постигна споразумение със 7 точки, подписано и от представителите на миньорите и енергетиците, и от премиера Николай Денков.

За прекратяване на протестите няма еднозначен отговор, тъй като една част от организациите, които протестират, са обещали да спрат след гласуването на споразумението в Народното събрание. Друг от синдикатите е настоял да го обсъди първо с хората си. Част от организациите пък са заявили още на финала на преговорите, че спират протестите.

„Не затваряме централи, пазарът ще го реши“, обобщи премиерът резултата от споразумението министър-председателят Николай Денков

„Рестартирахме процеса, стартирахме от тези 6 точки, имаме крайно споразумение, което беше подписано. Това е началото на доста по-подробно обсъждане. Подписите стоят под 7 точки, утре ще бъдат внесени в НС и ще бъдат гласувани като решение на парламента. За да се потвърди като ангажимент и на партиите“, заяви пред медиите Николай Денков.

„Държавата няма да затваря административно никакви централи на въглища, те имат свободата да работят и пазарът ще реши кои ще останат. Наред с това ние имаме нужда от базови мощности, така че да няма проблеми с електричеството. Нито правителството, нито партиите могат да рискуват такова нещо“, заяви министър-председателят.

„Това, което те искат, няма как да стане по техния начин, но може да стане по различен начин. Има правила и те ще се спазват. Да работят толкова централите, колкото пазарът им позволява“, добави той.

Една от организациите е заявила, че иска първо да обсъди текста с протестиращите и да го подпише едва след това. Има разнобой между различните участници в протестите, констатира премиерът.

По думите му една от точките от исканията на протестиращите е отпаднала по тяхно настояване. За това са се разбрали двата синдикати зад протеста.

Част от организациите казаха ние ги спираме, друга казала – когато се гласува, спираме, друга организация казала, че трябва да обсъди с хората. Под този документ има подписи и тези подписи ще бъдат внесени в парламента.

По-рано премиерът Николай Денков заяви, че би подал оставка, ако точките от споразумението с протестиращите енергетици не бъдат изпълнени. Това стана на петия час от началото на срещата в Народното събрание с представители на протестиращите енергетици и миньори и се чува във видео, публикувано в социалните мрежи от депутата от „Възраждане“ Цончо Ганев.

Срещата между протестиращите енергетици, правителството и депутати продължава в работен формат вече шест часа и половина.

Изявлението на Денков дойде в отговор на предложение на синдикалист в документа да се запише изрично, че ако ангажиментите в споразумението не бъдат изпълнени, правителството ще подаде оставка.

„Моля, запишете в документа като точка 10, че ако всички тези точки не бъдат спазени, правителството ви ще подаде оставка и ще се ангажират, предполагам, колегите да го подпишат“, призовават протестиращите.

„Няма да го впиша в споразумението, ако тези точки не бъдат изпълнени, пак казвам – с изключение на тези, които противоречат на европейските регламенти, аз ще си подам оставка“, казва Денков, цитира го БНР.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.