Денков се похвали пред депутатите за наводненията: Реакцията на държавата беше буквално мигновена

Премиерът Николай Денков отиде по свое лично желание на изслушване в парламента тази сутрин за бедствието в община Царево и предприетите мерки. Днешният ден, 8 септември, е обявен от правителството за Ден на национален траур за четирите жертвите на наводнението.

„Реакцията на държавата беше буквално мигновена“, заяви Денков пред депутатите. Той заяви, че властите веднага са започнали изтеглянето на застрашените местни хора и туристи. От първия ден на бедствието армията е на терен с вертолети и високопроходима техника; агенцията за социално подпомогане е обикаляла по къщите, за да помага на хората да подават заявления за помощ. Досега има 10 такива заявления, по едно от които е била отпусната помощ от 1512 лв. Достъп до помощ имат тези, които са понесли щети по основното си жилище.

Вчера е стартирала подготовката за изграждането на временен мост при Царево, където е прекъсната връзката към южните градове. Възстановено е електричеството, както и водоподаването, а местната пречиствателна станция работи. Водата не е годна за пиене, но е била раздадена такава.

Премиерът отрече информациите, че са разкъсани стените на двата язовира край Царево. Имало е преливане на вода, сега язовирите ще бъдат източени, за да бъдат ремонтирани стените.

Той напомни, че от днес започва да действа междуведомствена експертна комисия, създадена от правителството. Тя ще провери състоянието на инфраструктурата и ще анализира причините за бедственото положение по Южното Черноморие. Комисията се оглавява от зам.-министъра на околната среда Петър Димитров и включва представители на регионалното и земеделското министерство, пътната агенция, Дирекцията за национален строителен контрол, бургаската областна администрация и засегнатите общини. 14 дни след първото си заседание комисията трябва да представи доклад с констатации и предложения за мерки. Усилията й ще бъдат фокусирани върху установяването на причините за срутването на моста в Царево, който е станал причина за три от четирите жертви.

Денков цитира доклад на бившия служебен министър на околна среда Росица Карамфилова, в който са били посочени 360 речни участък в страната с намалена проводимост на водата, които застрашават населението. Седем от тях са в община Царево. Служебното правителство е отпуснало над 60 милиона лева за справяне с проблема. В крайна сметка обаче, финансирани са само десет от посочените 360 обекта, а от тези десет само един е в Царево. Според премиера може да се наложат и нормативни промени, защото отговорността за поддръжката на речните корита е поделена между различни инситтуции, а е необходима по-добра координация.

Той увери, че има налични достатъчно финансови средства за покриването на щетите, които възлизат на около 30 милиона.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.