Денков на път за Виена: И на австрийците ще им е по-добре, ако сме в Шенген

Премиерът Николай Денков коментира на летището предстоящата си визита във Виена, където ще обсъжда с канцлера Карл Нехамер ветото на страната за присъединяването ни в Шенгенското пространство. 

„С визитата днес целим да обясним ясно на австрийското общество на първо място и оттам на австрийските политици, че за австрийците е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген. Така могат да си осигурят по-добре защитени външни граници, по-малко миграция в Европа, оттам по-малко мигранти в самата Австрия, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност. Това са аргументи, които са ясни, кратки и ще ги обясняваме докато бъдат чути“, каза Денков, цитиран от БНТ.

На фона на визитата австрийският вътрешен министър снощи заяви, че Австрия ще продължава да отстоява ветото над нашето присъединяване.

Премиерът ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер. Двамата ще имат среща на четири очи, след което ще се проведат двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Денков ще посети също австрийския парламент, където ще проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група „Австрия-България, Румъния“ д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически формации. В рамките на визитата акад. Денков ще се срещне също с председателя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.