Делян Пеевски се оттегля от конституционната комисия

Депутатите ще изберат изцяло нов състав на конституционната комисия в близките дни – за това се разбраха на срещата за промените в основния закон ръководствата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Народният представител от ДПС Делян Пеевски също ще направи крачка назад и ще се оттегли, съобщи самият той, като обясни, че решението е ярко оцветените политически фигури да отстъпят пред експертите.

„Ще изберем чисто нова конституционна комисия, за да няма разправии кой къде участва. Само тесни специалисти ще назначим, ще има работна група първо една седмица, за да се видят основните линии…“, коментира Делян Пеевски. Той обясни, че трябва предварително да се разберат какво правя.

„Правя крачка назад, в името на България, защото промените в Конституцията са неотложни“, каза Пеевски.

По думите му има пълно съгласие за ограничаването на правомощията на главния прокурор, както и за разделянето на два ВСС – един на съдиите и втори на прокурорите. Пеевски обясни, че фигурата на главния прокурор няма да се премахва заради конституционното решение от 2003. „Ще ограничим правомощията на главния прокурор, за да няма подобни събития, които имахме“, обобщи той.

„Разбрахме се да направим преглед на цялата съдебна система“, обяви още депутатът от ДПС като акцентира на съда, който също има нужда от реформа. „Българите трябва да получат бързо съдопроизводство, не са доволни от бавното съдопроизводство. Промените в Конституцията са само първата крачка“, смята Пеевски.

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов потвърди темите, по които има съгласие.

„Конституционната комисия ще я рестартираме в рамките на десетина дни, с изцяло усилията на парламентарните групи да лансираме в тях експертни фигури без голяма политическа натовареност“, каза той.

„Съдебната реформа не се изчерпва с промените в Конституцията“, каза още Христо Иванов и увери, че и трите политически сили са се съгласили да бъдат въведени ограничения за правомощията на главния прокурор, за преформатиране на ВСС и на служебния кабинет, за подаването на конституционната жалба.

Комисията ще огледа различни модели за фигурата на служебното правителство, стана ясно от думите му. Една от идеите е периодите със служебен кабинет да бъдат максимално съкратени или пък да се определи предварително откъде президентът да избира служебните министри.

Помолен за коментар на думите на Бойко Борисов, че иска да забрави по-скоро вчерашната среща с ПП-ДБ, Кирил Петков, който също участва в конституционната среща, беше лаконичен. „Това, което се разбра вчера, че не може всичките проблеми на държавата, да се решат с един разговор“, каза той и отново не стана ясно дали ще бъде подписано коалиционно споразумение.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.