Делян Пеевски: Президентът се опитва да обърка посоката на държавата

На Румен Радев не му харесва, че България повече няма да тъне в безвремието на неговите служебни правителства, коментира лидерът на ПГ на ДПС

„Президентът се опитва да обърка посоката на държавата, но с промените в Конституцията този срамен епизод от историята приключва.“ Това се казва в позиция на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитирана от пресцентъра на формацията.

„С интерес наблюдавам нервното поведение на президента Радев, който за втори път в продължение на няколко дни се опитва да обърка евроатлантическата посока на България, като поставя под съмнение легитимността на Народното събрание. Добре би било президентът отново да си прочете правомощията и да се придържа към тях“, посочва депутатът.

Според него неслучайно Конституцията е предвидила разделение на властите и институциите, като защита на независимостта на парламента и държавността от подобно въздействие.

Нещата, всъщност, са прости – на президента не му харесва, че България повече няма да тъне в безвремието на неговите служебни правителства, довели до геополитически колебания и икономическа и социална нестабилност. С промените в Конституцията, за които народните представители показаха политическа воля и съгласие, този срамен епизод от политическата ни история приключва и никога няма да може да се повтори“, пише още Пеевски.

Делян Пеевски отбелязва още, че необходимостта за съществуването на този парламент и това правителство е продиктувана от отговорността България да стои стабилно на евроатлантическия си път и това е гаранцията, че никога няма да потегли на Изток, към Москва. По неговите думи България има нужда от политическа стабилност, с ясна евроатлантическа принадлежност и управление, в полза на хората.

Припомняме, че по-рано днес президентът Румен Радев, който откри в Ниш газова връзка, коментира пред журналисти приетите на първо четене промени в основния закон от Народното събрание в петък. „Притеснява ме, че парламент с критично ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие изобщо посяга към Конституцията“, каза Радев. Според него не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се използва като параван за прикритие на необходимостта от съществуване на тази коалиция.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.