Деца на началници и местни феодали в сблъсък със закона

Те са малко по-буйни. Често се озовават в ареста или в центъра на меле в местната дискотека. Бият, карат с превишена скорост, заплашват, залавят ги с наркотици. Често газят закона. Или живеят с чувството, че са над него.

Това са много от синовете на местните феодали

Бащите им са кметове, общински съветници, едри за населеното място бизнесмени, тартори на махалата. В отделни случаи – и на прокурори.

Такъв е примерът с Васил Михайлов, син на зам. окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов. 18-годишният младеж е в ареста от декември. Срещу него има три дела. Обвинен е за побои, хулиганства и други престъпления. Вече има и първа присъда, макар и пробация. Малко след Михайлов нашумя за пореден път и Иван Белишки – синът на кмета на Панагюрище Никола Белишки, който е 3 мандата на поста. Белишки-младши също е обвиняем, защото заплашвал с убийство депутата от “Възраждане” Стоян Таслаков. (Виж по-долу.)

В повечето случаи децата и внуците на местните величия получават добро образование в чужбина, възпитани са и не приличат на родителите си. Занимават се с бизнес или имат престижна професия. Рядко тръгват и по пътя на политиката. Но има и други, които с подкрепата на влиятелните си родители стават трън в очите на местните общества. Решават проблемите си с бой, подкупи, заплахи.

Васил Михайлов от Перник например също няма да стане прокурор с криминалното досие, което натрупа за месеци. По ирония на съдбата той се озова там, където баща му изпраща “клиентите” си.

Той е от тази порода отрочета, срещу които хората негодуват, но тихо. Докато изстъпленията им не ескалират

На местно ниво те са защитени. Татковците или майките им са авторитети, често на висок пост в общината.

Познават всички – от кварталния полицай до районния прокурор, понякога връзките стигат и до централната власт. И само голям публичен скандал може да промени съдбата им и да станат клиенти на правораздавателната система. 

Бащата Бисер Михайлов
Бащата Бисер Михайлов

Такъв е случаят със сина на бившата екоминистърка Долорес Арсенова например. През 2018 г. Калоян Арсенов се състезавал с колата си, засичал другите, а когато спрели на светофар, те му направили забележка. Затова той налетял на бой на мъж от друг автомобил, който се оказа съпруг на върховна съдийка. Арсенов се опитал да счупи телефона , защото снимала. Обвинен е за хулиганство. Година по-рано пак бе замесен в скандал. Арестуваха го с приятеля му Йордан Златков, син на Злати Златев-Златистия. Двамата стреляли от заведение, компанията им празнувала раждането на детето на Арсенов. Изстрелите на Калоян към отсрещната сграда счупиха прозорците в дневната на семейство. Накрая свидетели оневиниха младия Арсенов – Златков му взел пистолета, без да пита, и стрелял.

Синът на дългогодишния депутат Лъчезар Иванов също е криминално проявен. Момчето е осъждано за грабеж, а случаят нашумя след смъртта на Милен Цветков, защото Георги Иванов се е возил в джипа на Кристиан Николов. Беше и свидетел по делото.

В големите градове и особено в столицата проблемът с беснеещите наследници на големци не е толкова видим. Стотици синове и дъщери на олигарси например редовно посещават районните управления. Като синовете на Кирил Киров-Японеца например. Самият той е признавал в съда, че момчетата са малко по-буйни. Във “Факултета” всички ги познават, но мащабите на София не са като в малките населени места.

Ценко Чоков и синът му са в затвора, но бунят Галиче

Емблематичен пример за разпасани синове на агресивни местни управници у нас е бившият кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков. Две десетилетия печелеше кметските избори там с подкрепата на различни партии. Стана известен със силовите си методи на управление, връзването на крадците на площада и публичния им линч. Чашата преля през 2016 г. Тогава беше арестуван при акция на ГДБОП заради лихварство, палежи и побои. За местните хора не беше тайна, че в организираната престъпна група активно участие имаше по-малкият син на кмета Мартин, който бе арестуван при акцията на баретите заедно с баща си. 

Ценко Чоков (вдясно) отива на поредното дело.
Ценко Чоков (вдясно) отива на поредното дело.

Още преди да стане пълнолетен, Мартин се сблъска с правосъдието заради поредица побои в Галиче и в Бяла Слатина. След проточило се дело за един от жестоките побои над младеж от ромската махала на Галиче Чоков-младши бе оправдан, след като потърпевшият неочаквано се отказа от показанията си, същото направиха и свидетелите. Публична тайна в Галиче бе, че Мартин се занимаваше с лихварство, издевателстваше жестоко над длъжниците и организираше палежи на коли и имоти на противници на Ценко Чоков.

След 6-годишна съдебна сага през юли 2022 г. кметът на Галиче влезе в затвора за 5 г. Същата присъда получи и синът му Мартин и е заедно с него зад решетките. Но и от килиите си Чоков и Мартин продължават да дават нареждания на близките си как да управляват все още неконфискуваните им имоти. 

Мартин Чоков, син на Ценко Чоков
Мартин Чоков, син на Ценко Чоков

Хората в Галиче са убедени, че останалият на свобода по-голям син Спас Чоков е като пълномощник на баща си и брат си и използва по-прикрито техните методи за сплашване. Запазена марка на групата на Чоков бяха палежите в Галиче и те изобщо не са спрели. Автори или поръчители на тези огнени атентати обаче досега не са разкрити. В Галиче разказват, че Спас Чоков има навика да минава по няколко пъти през деня покрай домовете на свидетели по делата на баща си и брат си с мощния си джип, сякаш иска да каже “Тук съм и ви наблюдавам”.

Иван Белишки разследван за няколко престъпления, но фамилията го защитава

От 2-3 г. синът на кмета на Панагюрище Никола Белишки – Иван, попада в полезрението на органите на реда и съдебната власт заради криминални прояви. Младежът учи право, но заради своенравност и убеждения често стъпва по тънкия лед. 

Полицаи водят Иван Белишки към съдебната зала.
Полицаи водят Иван Белишки към съдебната зала.

Последната му проява е от 17 януари т.г., когато заплаши с убийство депутата от “Възраждане” Стоян Таслаков. Двамата се засекли близо до ул. “Нишава” в София, на която живеели. Последвала и втора закана. Народният избраник не му останал длъжен – подал жалба в полицията и прокуратурата и Белишки-младши бе задържан, а по-късно Софийският градски съд го остави под домашен арест с гривна за проследяване.

Според Иван Белишки случаят е поредната провокация към него и семейството му, но обеща да съдейства на разследващите. Преди заседанието кметът на Панагюрище Никола Белишки каза, че още от април м.г. Таслаков пуска сигнали срещу неговия син. След като чу решението на съда, Иван Белишки нарече “Възраждане” “терористична партия”.

През 2022-а Иван Белишки отново попадна в полицейските сводки, след като с джип “Субару” ударил 3 паркирани автомобила в родния си град Панагюрище и счупил витрините на магазин за дрехи и офис. След необмислената си постъпка бяга от местопроизшествието, а полицията пусна съобщение, че издирва водача. 

Часове по-късно возилото е намерено изоставено в района на Панагюрски колонии. Заради инцидента Районната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение на младежа за значителни имуществени вреди. Наложиха му и мярка “парична гаранция” от 10 хил. лв. 

НИКОЛА БЕЛИШКИ
НИКОЛА БЕЛИШКИ

През 2019 г. Белишки-младши е разследван и за продажба на антики. Претърсени са жилищата, които обитава, намерени са оръжия и боеприпаси.

В родния град на Белишки хората го познават като родолюбец, скромно и възпитано момче, което силно обича историята. Преди 6 г. Иван е реставрирал с доброволен труд паметника на загиналите във войните в средногорския град. Младежът, който е участвал като руски знаменосец във възстановката на връх Шипка на 27 август 2016 г., решил да върне блясъка на монумента.

Има и панагюрци, които не одобряват свободното поведение на кметския син.

“Иван трябва да си дава сметка, че баща му е един от най-успешните кметове в страната на ГЕРБ и с постъпките си накърнява авторитета му”, коментират местни.

И още една случка с Иван Белишки е записана в полицейските хроники – тя се е разиграла на 26 април м.г. в кюстендилското с. Ломница, където Иван бил заедно със съпругата си на гости у нейните баба и дядо. Двамата тръгнали на разходка в гората, когато били спрени уж за проверка от кола без обозначителни знаци. Според разказа на бащата на Иван проверяващите били цивилни и не се легитимирали, както изисква законът, а само устно назовали имената си. Не са показали нито полицейски значки или карти, възмущава се панагюрският кмет, който твърди, че полицаите действали по анонимен сигнал. След това тръшнали на асфалта сина му, у когото намерили джобен нож.

“Семейството ни е подложено на заплахи от 2 години. Аз също получавам закани за саморазправа от човек от Пазарджик и въпреки че съм подал сигнал и до “Вътрешна сигурност”, никой не разследва тези заплахи”, коментира Белишки.

Той предполага, че синът му е обект на полицейско преследване след случката в столицата, когато запали руското знаме. По случая в с. Ломница има образувано досъдебно производство, тъй като Иван се е държал агресивно с органите на реда, бяха лаконични от МВР.

Дъщерята на Цар Киро – Събка, излежава присъда за хероин

Дъщерята на покойния вече Цар Киро – Събка, излежава 5-годишна присъда в Сливенския затвор, след като на 24 февруари 2020 г. беше хваната с над 2 кг хероин за близо 190 000 лв. Дрогата била внесена от Турция, а Рашкова била спряна за проверка край Войводиново. Хероинът бил увит в пакет около тялото ѝ като колан. Тя призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата. 

КИРИЛ РАШКОВ - ЦАР КИРО
КИРИЛ РАШКОВ – ЦАР КИРО

По информация на “24 часа” Събка планира в близко време да поиска да излезе от затвора, тъй като всеки осъден има право на предсрочно условно освобождаване, след като изтърпи половината наказание. Преценката дали това да се случи, е на съда и зависи от поведението зад решетките.

От смъртта на Цар Киро минаха почти 2 г. и в това време цялата му фамилия се смири. Внуците му, от които хората в Катуница бяха пропищели, докато семейството живееше там, също не са попадали скоро в полицейските сводки. Преди 10 г. единият от тях – Ангел, беше осъден за опит да подкупи полицаи с 20 лв. 

Събка Рашкова бе осъдена на 5 г. затвор, хванаха я с 2 кг хероин.
Събка Рашкова бе осъдена на 5 г. затвор, хванаха я с 2 кг хероин.

Кирил Рашков-младши пък лежа в затвора за закана за убийство към вуйчото на загиналия Ангел Петров при размириците през септември 2011 г. в Катуница.

Наследник на пловдивски транспортен бос оправдан за подкуп на полицаи

Синът на приватизатора на пловдивската общинска фирма “Градски транспорт” Ангел Батаклиев – Красимир, е подсъдим за предложен подкуп на полицаи, но беше оправдан на първа инстанция от окръжния съд в града.

Решението, че е невинен, беше взето от съдебните заседатели, съдия Иван Бонев беше на мнение, че той е виновен. Делото продължава.

На 25 март 2021 г. Красимир Батаклиев бил спрян за проверка на бул. “Цар Борис Трети” зад волана на джип “Мерцедес”. Не успял да покаже шофьорската си книжка, синия талон, документ за технически преглед и полицата за Гражданска отговорност. 

Красимир Батаклиев, наследник на транспортния бос
Красимир Батаклиев, наследник на транспортния бос

Преди да му съставят акт, Батаклиев-младши подал плик на униформените, в който имало 30 лв.

“Казах му да потърси още веднъж документите и ако намери нещо, да го донесе. След няколко минути той дойде до патрулния автомобил с плик. Попитах го какво е това, а той отвърна: “Това е за вас!”. Отворих го и видях 3 банкноти по 10 лв.”, разказа пред окръжния съд в Пловдив пътният полицай Георги Марудов.

По думите му 33-годишният шофьор го питал дали не могат да се оправят по “друг начин”, вместо да се съставя акт.

“Нищо такова не съм казал”, отрича в съдебната зала Батаклиев.

През април 2019 г. той и сестра му Николета се забъркаха в скандал за паркиране с пловдивския адвокат Атанас Костов. Колата на Батаклиев била спряна така пред кооперация на ул. “Цоко Каблешков”, че Костов не можел да излезе. Последвала разправия, в която Батаклиев предложил на Костов да отидат в гаража и да се разберат като мъже. 

АНГЕЛ БАТАКЛИЕВ
АНГЕЛ БАТАКЛИЕВ

Николета Батаклиева твърдеше, че в един момент Костов я е ударил. Адвокатът заведе дело за клевета срещу брата и сестрата, но съдът ги обяви за невинни.

Син на правосъден министър стреля и размахва бухалки в дискотеки

Стефан – синът на правосъдния министър Теодосий Симеонов, министър на правосъдието в кабинета на Иван Костов, простреля мъж пред емблематичния плевенски бар “Анаконда” преди 23 г. Куршумът улучил в петата клиент на заведението.

“Към 2,40 ч през нощта пред дискотеката “Анаконда” е възникнал скандал между група хора. Стреляно е с пистолет “Стар”, гласи лаконичното съобщение в полицейския бюлетин тогава.

Според една от работните версии на плевенските криминалисти 22-годишният Стефан Симеонов стрелял при неизбежна самоотбрана.

Натиснал 2 пъти спусъка на законния си пистолет. Първо гръмнал във въздуха, после насочил дулото към паважа, твърдяха тогава разследващите.

В интервю пред “24 часа” Стефан разказа, че купил бойния пистолет за 570 лв. с фактура, после изкарал 8-часов курс по стрелба.

Въоръжил се, защото анонимни хора сипели заплахи по телефона срещу него и семейството му. Призна, че със стрелбата изложил баща си – правосъдния министър Теодосий Симеонов.

“Поисках му прошка. Извиних му се, той ми прости”, разкая се Симеонов-младши пред “24 часа” на 26 август 2000 г. 

Теодосий Симеонов
Теодосий Симеонов

Прокуратурата засекрети разследването, което по-късно приключи без виновни.

Два месеца след случката в “Анаконда” Стефан Симеонов вилнее с бухалка в дискотека в плевенското село Брестовец. Властите скрили инцидента, завихрил се към 23,30 ч в нощта срещу 14 октомври.

Синът на министъра е бил в дискотеката, но само гледал боя, без да участва, уточниха от полицията. Прокуратурата отказа наказателно преследване, защото нямало данни за престъпление.

През юни 2003 г., когато баща му вече не е правосъден министър, синът все пак получи възмездие.

Плевенският районен съд му наложи 100 лв. глоба за дребно хулиганство. Делото бе по иск на таксиметровия шофьор Росен Илиев, който на 24 април 2002 г. получи удари от Стефан, след като таксито откъртило бронята на беемвето му при разминаване на стръмна улица.

“Аз съм първият, който успя да осъди Стефан Симеонов”, каза тогава пред “24 часа” Росен Илиев. По това време Стефан Симеонов вече беше студент по право.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.