ДАНС е сезирала прокуратурата за меморандума с Gemcorp

Държавна агенция „Национална сигурност“ е сезирала прокуратурата за събраните данни по случая Gemcorp. След получения сигнал държавното обвинение следва да назначи проверка и да прецени дали има данни за извършено престъпление.
Това става ясно от изпратен от ДАНС отговор до вече бившия депутат на ГЕРБ Десислава Трифонова. Писмото от ДАНС е получено днес, като самата агенция е била сезирана на свой ред от депутати от ГЕРБ. „След извършена проверка от съответните органи на Агенцията получените резултати са обективирани в писмена справка, която е предоставена по компетентност на органите на Върховна касационна прокуратура, ведно със събраните по случая материали“, се казва в отговора на агенцията.
В документа не се споменават никакви други детайли, но голяма част от фактите около меморандума за сътрудничество между енергийното министерство и компаниите Gemcorp и IP3 Corporation. Меморандумът бе подписан от енергийния министър Александър Николов в кабинета Петков при спорни обстоятелства, но и Николов, и от „Продължаваме промяната“ твърдят, че около документа няма никакъв проблем, защото е с необвързващ характер. И днес от ПП изпратиха коментар в същия дух: „„Продължаваме промяната“ винаги сме приветствали прокуратурата да проверява всички подадени сигнали, в това число и прекратени без претенции необвързващи меморандуми.“, написаха в позиция от партията. В същото време около меморандума излязоха фрапиращи нарушения в процедурите, по които обичайно се действа, и може да се очаква, че това ще бъде една от шумните теми в предстоящата изборна кампания. Меморандумът вече предизвика шумен скандал в парламента покрай изготвения доклад на временната комисия за проверка на случая. От ПП отрекоха твърденията в доклада и обвиниха комисията, че е приписвала от доклад на ДАНС с ченгасарски внушения.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.