Д-р Карло Буентемпо: Очакват ни още по-екстремни температури. Рекордните сега ще са най-студените

Природните катаклизми имат своето обяснение. През последните седмици климатолозите по цял свят отчетоха серия температурни рекорди, включително и в Eвропа. 

„Горещите вълни са тихият убиец. Това, което изпитахме сега – рекордните температури, ще са най-студените”, посочва пред NOVA Карло Буентемпо, директор на Службата за изменение на климата към програма “Коперник” на ЕС.

Ученият изучава проблемите на климата повече от 25 години. Днес оглавява Европейската служба за изменение на климата „Коперник”. По-известна като „Очите на Европа върху Земята”. И част от космическата програма на Брюксел. С помощта на спътници институтът предоставя почти в реално време и на глобално равнище огромен обем от данни, които ни помагат да разберем по-добре нашата планета.

Като причини за това, което наблюдавахме, можем да откроим няколко. От една страна знаем, че климатът се затопля и това е процес от няколко десетилетия, така че не би трябвало да сме изненадани. Към това трябва да добавим и природния феномен „Ел Ниньо”, който тепърва навлезе – по-известен като „горещата фаза”, която носи затопляне на температурата на водата в Тихия океан. И затова очакваме по-високи температури през тази година, а в следващата дори повече. Освен това има други вариации – виждаме ги в Северния Атлантически океан, където е изключително топло тази година. Всичко заедно това води до екстремно горещия юли, твърди Буентемпо. 

Относно въпросът как „Ел Ниньо“ променя време, Буентемпо твърди:

„Ел Ниньо”, както казах е природен феномен. Този феномен има две фази. Студената – се казва „Ел Ниня”, а топлата – „Ел Ниньо”. Те водят до резки смени в температурите на водата на повърхността на Тихия океан . И при прехода от едната фаза към другата температурата на водата може да се измени между 3 и 4 градуса. Дори да ви се струва незначителна, промяната има отражение върху температурата на цялата планета директно. И има косвена връзка върху промяната на климата на земята.

Знаем, че в този период в Австралия например вали по-малко от обикновено. Това може да доведе до по-високи температури и пожари. В Индонезия също. Това е пример за локални екстремни явление по отношение на „Ел Ниньо”. Като цяло тази година наблюдавахме екстремни събития, които едновременно са и не са свързани с „Ел Ниньо”. Горещата вълна в Южна Европа доведе до рекордни или близо до рекорда температури в Испания, Италия, Африка и Гърция. Това е пример за събития, които са екстремни, които са още по-екстремни заради затоплянето на климата, казва още той.

За България той твърди, че не може да се каже със сигурност, че ще наблюдаваме такива резки температурни аномалии и занапред. Очакваме и това се потвърждава и от заключенията в последния ни доклад , че горещите вълни ще стават все по-интензивни. Ще продължават все по-дълго и ще се случват все по-често. Така че, времето, което видяхме през последните няколко седмици, ще бъде времето, с което ще ни се наложи да живеем в бъдеще. Топло към студено. Има теории, които казват, че това ще се случва все по-често, но нямаме достатъчно основания да сме сигурни. 

Според него това, което изпитахме сега – рекордните температури, ще са най-студените.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.