Цветната борса в София с нов адрес – вече не е на „Димитър Петков“

Борсата за цветя на едро вече не се намира на пазара „Димитър Петков“, а на общински терен в район „Подуене“. Той се намира между ул. „Летоструй“, бул. „Ботевградско шосе“ и ул. „Източна тангента“ и е с площ от над 17 дка.

От общинското дружество „Пазари Възраждане“, което стопанисва цветната борса, информираха, че търговците на цветя на дребно, включително и в павилионите, остават на пазара „Димитър Петков“, и че той ще работи както и до момента.

„Новото място е по-широко, теренът е голям“, коментира пред БНТ търговец. „Всички търговци, производители и вносители са на едно място, но трябват още инвестиции – да се асфалтира. Хубаво е, че е лесно за паркиране“, каза Андрей Найденов, който също е търговец и производител на цветя. Ползвателите на новото място одобряват и това, че вече няма да им се налага да влизат с автомобили и камиони в центъра на столицата.

Преместването на цветната борса се прави заради одобреното през 2019 г. от Столичния общински съвет решение за изграждане на нейно място на ново еврейско училище. То ще се построи на терен от 8 декара, намиращ се между бул. „Димитър Петков“, ул. „Безименна“ и ул. „Цар Симеон“.

Преди около 4 г.  Столичният общински съвет учреди безвъзмездно и безсрочно право на строеж върху него в полза на Организация на евреите в България „Шалом“ за изграждане на училищен комплекс в район „Възраждане“. В образователния център ще има детска градина, училище и културен център.

Предвидени са пространства за различни занимания, дискусии, отдих, игри и забавления, както и кухненски кът, съобразен с всички възрасти. Комплексът е първото еврейско училище, което ще се построи в България от 1959 г. насам.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.