Цветан Василев пусна жалба срещу Гешев

Бившият банкер Цветан Василев, подсъдим за източването на КТБ, е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев. Той е заради „серия спекулации и внушения“ по адрес на Василев, направени от обвинител номер едно в медийни изяви и интервюта през март и април т.г.

За сигнала, подаден от адвоката му Константин Симеонов, съобщи самият Цветан Василев в своя блог. „Считам, че има достатъчно данни да бъде извършена проверка и да бъде образувано досъдебно производство относно евентуално извършено длъжностно престъпление“, посочва Василев в публикацията. 

Потвърждение за сигнала даде днес на пресконференция ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, която посочи, че той е изпратен по компетентност на Софийската градска прокуратура, тъй като е срещу магистрат. По-късно от държавното обвинение потвърдиха за БТА, че е разпределен на прокурор от СГП. 

От Софийската градска прокуратура допълват, че предстои прокурорът, на когото е разпределен сигналът, да прецени дали ще назначи проверка, като в такъв случай срокът за нейното извършване е три месеца, а след нея прокурорът разполага с месец, за да прецени има ли данни за образуване на досъдебно производство по случая.

Василев е подсъдим с още няколко души за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), като делото продължава вече няколко години. Предни дни главният прокурор потвърди, че спрямо Цветан Василев е издадена нова заповед за арест.

„Въз основа на нея той е включен в Шенгенската информационна система и е поискано международно издирване по други досъдебни производства, различни от делото КТБ, за което, припомням, той е подсъдим, но се укрива в държава като Сърбия. За което е ясно, че се укрива с помощта на руската държава, ясно ми е, че зад това стои зловредното руско влияние. Ясно ми е също това, че той плаща на американски лобисти за компрометиране на прокуратурата и не само това“, обяви тогава Гешев.

През август Интерпол спря издирването с червена бюлетина на Василев. Решението бе взето, след като Василев поиска организацията да преразгледа случая му.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.