ЦИК реши: В неделя се гласува само с хартиена бюлетина

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Заседанието продължи няколко часа.

Предложението беше прието с 12 гласа „за“, а двама бяха „против“, предаде БТА

Зам.-председателят на комисия Цветозар Томов зави, че решението е срамно. Той се обяви против и поиска двата часа отсрочка за решение от Министерството на електронното управление за удостоверяването на машините.

В залата се чу глас, който предложи отпадането на машините да важи само за първия тур, а не за местния вот като цяло.

„Категорично не съм съгласна с колегата Томов, че срамната ситуация е за ЦИК. Смятам, че в тази ситуация ЦИК бе поставена в резултат от действията на други органи“, заяви по време на заседанието шефката на комисията Камелия Нейкова, цитирана от „24 часа“.

Тя отрече, че ЦИК не е запозната с информацията от ДАНС. И подчерта, че е докладвала за всичко по казуса коректно.

„С всичко, което бе извършено днес, сте запознати. За мен като член на ЦИК това бе едно много трудно решение“, каза Нейкова.

Тя изрази надежда при следващи избори ЦИК да не е изправена пред задача да взима такова решение. Утре комисията пак ще заседава.

До решението на ЦИК се стигна, след като в доклад на ДАНС до Народното събрание бе описано как зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете за машините, записал ги е с телефона си и ги е свалил на флашка. От „Възраждане“, БСП и ИТН обявиха, че изборите вече са компрометирани и настояха Централната избирателна комисия (ЦИК) да отмени машинното гласуване.

По неофициална информация на БНТ зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е бил извикан на разпит в ДАНС, като е напуснал сградата около 17 часа следобед. Към този момент обаче няма официална информация нито от агенцията, нито от прокуратурата. Стойнов не беше открит на телефона му за коментар.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.