Царят дава, пъдарят не дава: Съдът възстанови Цветан Цветков като шеф на Сметната палата, охраната не го пусна

Мегаскандален случай втрещи с абсурдността си днешния ден! Народът правилно го е казал – царят дава, пъдарят не дава! Охраната не допусна бившия шеф на Сметната палата Цветан Цветков да влезе в учреждението, след като бе възстановен на поста от съда. Той беше реабилитиран от Конституционния съд на 22 юни, след като беше уволнен от парламента на 20 януари, миналата година.

Цветков смята, че става дума за саботиране на завръщането му. Той показа заповед, издадена от настоящия председател на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева, с която от вчера временно се забранява достъпа на външни лица.

„Няма да се откажа. Ще изпълня единодушното решение на Конституционния съд, с което съм възстановен като председател на Сметната палата. Явно се прави всичко възможно да не бъда допуснат да изпълнявам своите задължения“, каза той пред БНР преди да се отправи към работното си място. По думите му целта е българските граждани да не разберат какво е правила Сметната палата през последните 6 месеца.

„За да мога да информирам обществеността какво точно се е случило, с тази информация, с която разполагам, трябва да встъпя в изпълнение на своите задължения. Става въпрос за одитни доклади на трупчета и за прекратени административно-наказателни преписки без правно основание. Това се е случило в тези 6 месеца“, твърди той.

Цветков уточни, че говори за „нарушения и злоупотреби с публични ресурси“ и декларира, че ако встъпи в длъжност, обществото ще бъде информирано. А след като не беше допуснат, обеща пресконференция с разкритията до десетина дни.

Той коментира, че по време на неговия мандат не е имало партийни обаждания, но при първия такъв опит се е стигнало до неговото отстраняване.

Преди да се отправи към работното си място той добави още, че „няма да се бие с охраната“ на Сметната палата, но ако не бъде допуснат да изпълнява задълженията си, ще търси правата си по съдебен ред.

Цветков беше махнат от поста с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“, най-вече заради случая „Нексо“ и обвинения за пропуски в контрола от страна на одитната институция.

От ПП-ДБ още тогава обявиха уволнението му за незаконно, а след решението на съда заявиха, че той ще се върне като шеф на Сметната палата. В момента обаче в Народното събрание тече процедура по номинации за поста, която беше удължена с решение на пленарната зала на 7 юли.

„Няма да допуснем г-н Цветан Цветков да влезе в Сметната палата, въпреки всичките му медийни изяви“, заяви по БНТ и.д. председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева.

Горица Грънчарова-Кожарева обясни, че до избора на титуляр НС е определило за изпълняващ длъжността председател на Сметната палата нея.

И.д. шефката на Сметната палата посочи, че в понеделник е сезирала главния прокурор за забавени над 20 одита, включени в годишните одитни програми на Сметната палата за периода 2016-2021 г. Дирекцията, която е на пряко подчинение на Цветан Цветков, не е представила правни становища по одитни доклади. По думите ѝ се говори за организационен проблем.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.