Чудо! Куче оцеля 22 дни под развалините на сграда след земетресението в Турция

Куче беше извадено живо изпод развалините на срутила се сграда в Турция цели 22 дни след смъртоносното земетресение на 6 февруари в град Антакия. То е спасено в окръг Хатай, Южна Турция, предадоха турските медии.

По информация на новинарската агенция „Доган“ кучето е било спасено във вторник от екипи на община Сейдишехир (Коня), които са пристигнали в Антакия след унищожителните трусове, пише БТА.

Спасителите са чули лай на куче изпод отломките на срутено здание, след което веднага е била предприета спасителна акция. Малко по-късно то е било извадено живо.

Кучето Алекс е било предадено на турската Федерация за защита на животните (HAYTAP), след което е било закарано за лечение във ветеринарна клиника в Антакия.

Собственикът на кучето Мурат Аръджъ благодари на спасителите за акцията.

Защитниците на животните от HAYTAP са на терен в засегнатите райони от земетресението от първия ден и успоредно със спасителите на хора издирват и измъкват от рухналите сгради домашни животни.

Досега те спасиха стотици кучета и котки, като немалко от тях събраха със стопаните им, а тези, чиито хора не са оцелели, от организацията предлагат за осиновяване. Поемайки риск за живота, зооспасителите, които са доброволци, отиват на рискови места, катерят се по полуразрушени стълби и когато е невъзможен достъпът, се качват с кран до апартаментите във високите блокове, за да извадят изоставено или забравено животно в паниката. Обикновено самите стопани подават сигнал къде се оставили за последно любимеца си. 

Ранените животни от HAYTAP преглеждат на място и оказват медицинска помощ, ако се налага. 

Само преди ден, по време на спасителна мисия на поредното животно, при един от последните трусове сграда рухна върху автомобила на спасителите от зоозащитната организация, но за късмет в този момент екипът беше извън колата, съобщиха в профила си във Фейсбук от организацията.

Град Антакия, където спасиха кучето Алекс, е сред най-тежко засегнатите зони при трусовете от 6 февруари. Много части на града са напълно изравнени със земята.

Днес в Антакия бе регистриран пореден трус с магнитуд 4,8 (по данни на сеизмологичната обсерватория Кандилли). Според информация на правителствената Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) трусът е бил с магнитуд 4,4.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.