ЧЕСТИТКА: ЕСПЧ ни натиска да признаем еднополовите семейства

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) задължи България да създаде правна рамка, която да признае еднополовите връзки. Решението е взето по делото Коилова и Бабулкова срещу България, информира адвокат Деница Любенова, която представлява семейството.

Шест години борба с българските институции

Лилия Бабулкова и Дарина Коилова са заедно повече от 14 години. През 2016 г. те сключват брак във Великобритания, но от 2017 година насам българските институции отказват да регистрират брака им.

ЕСПЧ постановява, че партньорите не могат да регулират основни аспекти от живота си като двойка, като например тези, свързани с имуществото, издръжката, защитата от домашно насилие и наследяването, както официално признато семейство. Те също така не могат да се позовават на съществуването на връзката си в отношенията със съдебните или административните органи, обобщава Любенова. Съдът намира, че нито едно от основанията за нарушаване на обществения интерес, изтъкнати от правителството, не надделява над интереса на жалбоподателките да получат адекватно признаване и защита от закона на отношенията си, пише „Дойче веле“.

„Това беше необходимо, за да подтикне българския законодател да създаде правна рамка. До този момент нямахме външно задължение да създадем такава“, казва Деница Любенова пред ДВ. „Оттук нататък, за да си изпълни позитивните задължения и да прекрати нарушението, трябва да създаде правна рамка, което ще изисква промени в семейния кодекс.“

В какъв срок трябва да бъдат приети промени? Деница Любенов не може да даде категоричен отговор, но уточнява: „След решението Стоянова срещу България промените се случиха в рамките на около година.“

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.