Честитка! Балдъзата на Брендо осъди прокуратурата за 21 бона

Балдъзата на Брендо – Десислава Дишлиева, осъди прокуратурата за 21 хиляди лева.

Припомняме, че тя беше съдена и оправдана по делото за организирана престъпна група на Евелин Банев – Брендо за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик.

Сега става ясно, че е спечелила на първа инстанция делото срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ), съобщи“Сега“, като се позовава на документи от деловодството на Софийския градски съд.

Десислава Дишлиева, която е сестра на бившата съпруга на Банев Моника Добринова, настояваше да получи 500 000 лв. обезщетение от държавното обвинение за неимуществени вреди и 15 000 лв. за имуществени. Съдия Валерия Банкова оценява вредите на 21 хил. лв. – 18 000 лв. за болките и страданията и 3000 лв. заради похарченото по адвокати (за толкова Дишлиева е представила документи в съда).

Дишлиева прекара три дни в ареста и беше обвинена по делото през 2007 г. Процесът приключи окончателно през 2018 г., т. е. 11 г. е била обвинена и подсъдима за престъпление, което прокуратурата не е доказала да е извършила.

Пред градския съд по делото за обезщетение показания са дали майката и близка приятелка на Дишлиева, които разказват колко пагубно ѝ се е отразило наказателното преследване – не само върху социалния ѝ живот и кариерата ѝ, но и здравословно. Медицинската експертиза по делото също показва връзка между тежките заболявания на Дишлиева и наказателния процес.

Съдията не е съгласна, че делото е нанесло непоправими вреди върху професионалното ѝ бъдеще, тъй като „в момента ищцата работи в семейния бизнес като административен директор на верига от хотели, което свидетелства за едно високо ниво на професионална реализация“.

В решението се обяснява, че размерът на обезщетението е съобразен със социално-икономическите условия в страната, а и с това, че осъждането на прокуратурата няма за цел да води до неоснователно обогатяване.

Държавното обвинение трябва да плати още 122 лв. такси и разноски по делото, както и 400 лв. за вещото лице, направило медицинската експертиза.

Решението на градски съд не е окончателно. Както прокуратурата, така и Дишлиева могат да го атакуват пред Софийския апелативен съд.

Моника Добринова също беше подсъдима и оправда по делото, по което Брендо получи 6-годишна присъда. Тя също води дело за обезщетение заради оправдателната си присъда, което вече приключи на две инстанции. Първоначално прокуратурата беше осъдена да ѝ плати 118 000 лева – 100 000 лв. за морални вреди от незаконното обвинение и още 18 000 лв. за имуществени вреди заради платените от нея адвокатски хонорари. На втора инстанция обаче това обезщетение беше драстично намалено. Според апелативните съдии справедливото обезщетение за моралните ѝ вреди е 15 хил. лв. Те оставиха в сила решението, с което държавното обвинение е осъдено да плати 18 хил. лева за адвокатските хонорари, т.е. общо 33 хил. лв.

Припомняме, че Евелин Банев-Брендо беше задържан през септември 2021 г. край Киев, където се е укривал с чужди документи. Освен 6-годишната си присъда от България, Банев има и присъди от Италия и Румъния – 20 и 10 години затвор, все за престъпления, свързани с наркотици, по-специално с кокаин – от организирането на трафик до прането на пари от продажбите. Прокуратурата изпрати до украинските власти искане за екстрадиция на Брендо, но претенции за това имат и Италия и Румъния. Оказа се обаче, че Банев е освободен от ареста, тъй като през 2015 г. официално е станал украински гражданин, а Конституцията на страната забранява екстрадиция на техни граждани.

Пране на пари

Срещу Дишлиева в момента има висящо и друго дело за пране на пари. То е внесено в съда още през 2014 г. и вече 9 г. не може да приключи дори на първа инстанция. Поредното заседание по този процес е насрочено за 26 септември.

Отделно антикорупционната комисия КПКОНПИ води дело за конфискация на имущество от Дишлиева, дъщеря ѝ и майка ѝ. КПКОНПИ настоява от Дишлиева да бъдат отнети 58 597 лв., които са внесени от нея погасителни вноски по кредит, както и 3 083 800 евро, открити в сейф в хранилище на обществен трезор.

Искът срещу дъщеря ѝ е за апартамент на две нива в морското село Лозенец, а срещу майка ѝ – за кафе-бар от 488 кв. м, намиращо се в Студентски град в София.

Дело за конфискация има и срещу Банев, което се води от 2018 г., а поредното му заседание е насрочено за ноември.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.