Ченгесарските обиди над момичето от протеста – в девета глуха

Повече от месец не стигна да МВР да приключи спешната проверка за евентуални нарушения на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация във връзка с обидите, които главният юрисконсулт е използвал спрямо момичето, което беше малтретирано от полицаи по време на летните протести през 2020 г. току пред Министерския съвет. От пресцентъра на СДВР заявиха пред „Сега“, че проверката се очаква да приключи до края на септември.

На 8 август вестникът писа, че вътрешното министерство бави въпросната проверка, която започна на 21 юли, въпреки че същата беше обявена за „спешна“. Още не е установено дали юрисконсултът Деляна Иванова е извършила нарушение в работата си. Според нея Административният съд в София неправилно присъжда неимуществени вреди на Цветелина Цветкова в размер 40 000 лв. заради действията на полицията спрямо нея по време на летния протест преди три години.

„Да ходиш облечена по този начин на нерегламентиран протест и да твърдиш, че не си разсъблечена, е недостойно за един млад човек. Позорно е за един млад човек да се възползва от облеклото си, за да получи парични средства под формата на обезщетение. Мен просто ме е срам подобни лица да са част от младото поколение на България, че и да служат за пример“, пише юрисконсултът Иванова.

Тя претендира, че съдът трябва да разгледа хипотезата на закона, според която, ако увреждането е причинено поради изключителна вина на пострадалия, обезщетение не се дължи. Не е ясно обаче каква е вината на пострадалата. Дали че е облечена провокативно, или че е била на протест, защото нито от двете обстоятелства не дава право на полицаите да извършат доказано незаконен арест, или пък да се гаврят със задържания, бил той и чисто гол.

„Да хвърляш пиротехника, павета, бутилки с урина срещу органите на реда и след това да се изкарваш „света вода ненапита и жертва“ само и само да получиш някакви пари, е най-малкото нагло и недостойно поведение“, пише още в жалбата на юрисконсултът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.