Бурята „Даниел“ взе жертви, край Енез спасиха две българчета

Две деца от България на 7 и на 9 години са били спасени от удавяне от екипи на турската Служба за брегова охрана в залива Вакъф край селището Енез в Одринска област.

По информация на Ихляс хабер ажансъ децата плували с надуваема лодка в морето близо до брега. От бурния вятър лодката била повлечена към дълбоки води и съществувал риск да се обърне.

Гражданин, който се намирал по това време на брега, като видял, че лодката с двете деца е в бедствено положение, се опитал с кану да стигне до лодката и да я изтегли на брега, но безуспешно.

В това време други граждани сигнализирали Службата за брегова охрана в Енез, че в морето има бедстващи деца. Екипите стигнали до лодката, взели я на буксир и я изтеглили в пристанището Енез, а децата били спасени. Спасен бил и човекът с кануто, който се опитал да спаси децата.

След бурята „Даниел“ расте броят на жертвите в Турция.

Внезапно наводнение в къмпинг край черноморския курорт Инеада в Северозападна Турция близо до границата с България уби най-малко петима души, като трима бяха открити мъртви, съобщи „Сабах“. Спасителите все още издирват един човек, обявен за изчезнал в къмпинга.

Други двама души загинаха в Истанбул, където бурите наводниха стотици домове и работни места в няколко квартала през последните 48 часа.

Жертвите в Истанбул включват 32-годишен гражданин на Гвинея, който беше хванат в капан в апартамент си в бедния квартал Кучукчекмедже. Другата жертва е 57-годишна жена, загинала, след като била отнесена от наводненията в друг квартал.

Наводненията са засегнали повече от 1750 домове и предприятия в града, според кабинета на губернатора на Истанбул. Те включват редица магазини в квартал Икители, където потопът завлече паркирани превозни средства и кал в мебелните магазини, унищожавайки стоките.

Наводненията също погълнаха паркинг за контейнери и камиони в покрайнините на града, където хората намериха безопасност, като се катереха на покрива на ресторант.

Три са вече жертвите на бурята „Даниел“ в Гърция.

След гръмотевична буря и проливен дъжд след полунощ в областта Атика пътните служби затвориха цели райони в столицата Атина. Има прекъсвания на електрозахранването. Магистралата Лариса – Атина остава затворена.

Обилните дъждове доведоха до преливането на реки в района на град Трикала. Без питейна вода и ток е град Волос.

В Турция продължават спасителните операции след проливните дъждове. Пороите в европейската част на страната отнеха живота на 7 души.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.