Братовчедки омаяха пенсионер от Белозем, отмъкнаха му 77 500 лв. и той получи инсулт (снимки)

  • 66-годишният Стоян Минев бил интимен с едната, а според свидетелка ходел и с двете
  • Обещали му безвъзмезден ремонт на къщата и го заставили да тегли кредити, взели му и нивите

Две братовчедки се оказаха най-скъпите жени в живота на 66-годишния Стоян Минев от пловдивското село Белозем. След контактите си с тях той получи инсулт, сега едва говори и се чуди как ще оцелява.

Всичко започнало от една случайна среща на младия пенсионер с 25-годишната Атанаска Георгиева на гарата в Пловдив. Тя и братовчедка ѝ Вида Колева, на 41 г., са в ареста, след като

прокуратурата ги обвини в крупна измама

спрямо Минев. Двете са от ромски произход и успели да му отмъкнат пари и имоти на стойност 77 500 лева. По данни на обвинението Стоян станал особено близък с една от братовчедките, но според тяхна позната той бил интимен и с двете. Пенсионерът отрича такова нещо. 

“Чаках влака на гарата в Пловдив да се прибирам за село. Бях ходил в града на доктор. Към мен се приближи млада жена и ме попита откъде съм, с кого живея и с какво се занимавам. Отговорих ѝ, че съм сам и имам къща. В това време влакът дойде и аз поех към село”, връща лентата Стоян.

Измаменият Стоян Минев едва говори след прекаран инсулт.
Измаменият Стоян Минев едва говори след прекаран инсулт. Снимка: Радко Паунов

След дни Атанаска и братовчедка ѝ Вида се озовали в Белозем, намерили Стоян и започнали да го ухажват. Той не подозирал какво му кроят. Двете обаче успели да спечелят доверието му. Едната

взела от него пари назаем, но след време му обяснила, че не може да му ги върне

Обещала обаче нейни близки да му ремонтират къщата в замяна, без това да му струва нищо.

Довела цяла “бригада” мъже от ромски произход, които почти нищо не свършили. Само поставили на къщата му няколко метра улук.

“Майсторите” непрекъснато искали пари за материали. Когато спестяванията на Стоян свършили, го накарали да тегли кредити на свое име. “Накрая му обяснили, че им дължи още пари и частен съдебен изпълнител ще продаде имотите му. За да не се стигне дотам, Минев им прехвърлил земеделски земи”, обясни прокурорът по делото Димитър Костов. Когато най-накрая проумял, че е измамен, получил инсулт и едва бил разпитан, тъй като трудно говорел.

Стоян обаче разказа друго пред “24 часа”.

Твърди, че след онази среща на пловдивската гара Атанаска го открила в Белозем и довела няколко мъже от ромски произход. Те бързо

се метнали на покрива на къщата му и започнали да хвърлят керемиди

на земята.

“Дай пари за материали, за да ти оправим покрива”, рекла Атанаска. Като стар ерген, който цял живот е работил като тракторист и шлосер, Стоян имал заделени средства. Извадил 13 500 лева и ги дал. Те взели парите и дълго не се появили.

След време Атанаска и Вида го навестили отново. “Дай още пари и ще оправим работата”, рекли му те. Той извадил още 13 400 лв. “Поставиха ми няколко метра улук на покрива и това беше цялата им работа. Но продължиха да искат още. Взеха ми 15 декара ниви, защото

Вида ме заплаши, че ще стане лошо

Как го направиха, не зная. Документи не съм им давал”, кълне се Стоян.

Отделно го заставили да изтегли няколко заема на негово име. Сумите никак не са малки. “Закараха ме в пловдивски мол и оттам теглих парите. Купих на Вида голям телевизор и телефон, а тя ми каза, че ще ги приспадне от ремонта. И така, всичко ми взеха и нищо не са ми върнали”, клати глава мъжът.

Като се усетил, отишли със сестра му в полицията и разказали. Докато го разпитвали, му показали снимките на двете братовчедки и той ги разпознал.

“Вида мъчеше и къщата да ми вземе. Бях ѝ направил пълномощно, но го отмених”, добавя самотникът. Казва, че целия му живот са ограбили.

“Бях тракторист, шлосер и заварчик.

Сега всеки месец внасям по 500 лв. към банките,

за да плащам кредитите, и ми остават 160 лева от пенсията. С тях какво по-напред – лекарства, ток или храна?”, пита измаменият. Твърди, че Вида вече е продала земите му.

“Разболях се. Главата ми е все замотана – все едно съм пиян. А Вида се биеше в гърдите, че всичко щяла да оправи. Добре ме нагласи! Искам единствено да ми върнат парите, нивите вече са изгубени”, надява се Стоян. Състоянието му е такова, че не може да работи, за да изкара някой лев.

Съседите го жалят и упрекват, че нищо не е споделил с тях, за да предотвратят измамата. Сега сестра му Нанка му носела храна. Често молела комшиите да го наглеждат. Неотдавна, като отишли, го заварили повален на земята. Помислили, че няма да оживее. Не можел да говори. Едва го примъкнали на леглото.

“Виждахме, че му правят улуците, но не знаехме каква е работата”, казват те.  Сега мъжът

се страхува да отваря вратата

Двете жени са в ареста и на последната мярка в окръжния съд в Пловдив ляха сълзи. “Искам само да се прибера при майка, да гледам татко и трите си деца”, хлипаше Атанаска.

Пет деца пък има 41-годишната Вида, три от които непълнолетни. Тя също се разрида.

“Има справки от полицията в Пловдив и Пазарджик за идентични престъпления на това, за което са задържани”, подчерта прокурорът Костадин Паскалев. Двете ще дочакат края на разследването в ареста.

А 66-годишният Стоян се чуди как да върже двата края. Позната на Вида и Атанаска заяви в кулоарите на съда, че той се е оплакал, когато двете му отказали да ходят повече с него.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.