Бракониери отсякоха най-ценното дърво, има го само във Витоша

Незаконна сеч над местността Офелиите на Витоша е засегнала критично застрашен вид.

Сечта е установена при редовен обход на територията, уточни пред БНР Десислава Гюрова, главен експерт в ПП „Витоша“.

„Редом с дървета като бук, бреза, смърч, беше установено, че са отсечени 4 индивида петтичинкова върба. Този вид се среща единствено на територията на Витоша. Той е в Червената книга на България със статус „критично застрашен от изчезване“. Освен това е и в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Това е един от най-ценните и редки видове, които притежаваме.“

Дирекцията на парка провежда мероприятия за подпомагане на популацията на този дървесен вид, заяви тя.

Отсечените дървета са на възраст около 20 години. Състоянието им показва на експертите, че сечта е извършена в период седмица назад. Дърветата са оставени на мястото на деянието.

В района на сечта има информационна алея, която осведомява посетителите колко е ценен този вид, уточни Гюрова. Тя акцентира върху поведението ни в планината и нашето отношение към природата.

Най-вероятно става въпрос за вандалска проява на територията на парка, изтъкна в предаването „Хоризонт до обед“ инж. Дарин Ковачев, главен горски инспектор в дирекцията на Природен парк „Витоша“. Според него не се наблюдава тенденция за увеличаване на незаконната сеч.

Ковачев поясни, че за проверките си сътрудничат с останалите структури от горските ведомства и провеждат с тях съвместни акции на терен.

Годишно ПП „Витоша“ се посещава от 3 милиона души.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.