Божанков изригна срещу Бойко: Абсолютно безумие е да пратиш държавата отново на избори

Явор Божанков от ПП-ДБ изригна срещу ГЕРБ и лидера им Бойко Борисов, че хвърлят държавата в нови избори – за парламент и за кмет.

Това е абсолютно безумие да пратиш държавата отново на избори заради позицията външен министър. Защо е толкова важно външното министерство. Ако Бойко Борисов е готов да каже на софиянци и на цяла България, че всичко, което сме постигнали – ще го хвърли в канала, защото не може да си преживее егото. Нека е така, няма да ни сгъне, коментира депутатът от ПП Явор Божанков по бТВ на заканата на Борисов, че може да отидем на избори „две в едно“.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че до този момент можем да стигнем, ако МВнР не остане при ГЕРБ след ротацията и ако това не стане, няма да има повече преговори.

„Ако ГЕРБ искат цялата власт във външната политика, външен министър, председател на външна комисия, искат цялата отговорност, за нас е изкушаващо. Изключително важно е тези международни политически цели да не падат жертва на егото на някого. Очевидно не е нормално човек да стига дотам, че да каже хвърляме държавата на избори отново, слагаме червена линия“, добави Божанков.

„И за нас е най-лесно при един евентуален провал с Шенген да кажем – ето, те искаха цялата власт във Външно, получиха я. Но определено това не е работещо за България, защото ПП имат добри международни контакти, добри кадри в международната политика и можем да сме повече от полезни и заедно да постигнем тази цел“, добави той.

Според него напрежението не е излизало извън зоната на ескалация от началото на кабинета.

„Неговото естество е такова – непримирими противници направиха правителство с такива компромиси, че няма как да няма напрежение“, каза Божанков.

По думите му външното инистерство е важно, защото има няколко причини за съществуването на този кабинет и най-големите от тях са външно-политическите цели, които са си поставили – Шенген и еврозона.

„Така че, ако ГЕРБ искат цялата власт във външната политика – премиер, външен министър, председател на външната комисия в НС. Те искат да носят цялата отговорност и за нас е най-лесно при един евентуален провал с Шенген да кажем – ето, те искаха цялата власт във Външно, получиха я. Но определено това не е работещо за България, защото ПП имат добри международни контакти, добри кадри в международната политика и можем да сме повече от полезни и заедно да постигнем тази цел“, обясни Божанков.

Според него ротацията е много ясно определена още при самото сформиране на кабинета. Записано е, че акад. Денков става вицепремиер, може да е с всякакъв ресор, твърди Божанков.

Той не подмина и опцията за нови избори и в София, след като и Бойко Борисов, и общинските съветници от ГЕРБ вече допуснаха, че може да се стигне до нов вот за кмет в столицата.

„Тези флашки, ако си ги намерят, къде ще си ги пъхнат?“, чуди се Божанков по повод експертизите на съда с участието на вещи лица, че липсват 15 флашки от секции в Столичния район Слатина. „Това е тяхното наследство и правила“, каза по адрес на ГЕРБ Божанков, визирайки последните промени в Изборния кодекс.

„Абсолютна мерзост е ти да създадеш изборни правила и да внушаваш, че някой друг нещо е решил и да искаш избори“, възмути се още депутатът от ПП-ДБ. Само преди три дни Борисов обяви, че вотът е купен и манипулиран с флашките.

Съпартиецът му от ПП Николай Минчев, който ще води евролистата на партията, пък запази по-дипломатичен тон по Нова тв. Той призна за напрежението между партньорите и също подчерта, че не си струва да се провали управлението заради един министерски пост.

„Надявам се дискусиите да протекат в по-спокоен тон. Не си заслужава заради един министерски пост да бъде спряна работата по други съществени приоритети – попълване на регулаторите, продължаване на съдебната реформа. Не съм казал, че отстъпваме. Казвам, че има други приоритети, които са важни. Нито имаме решение, нито е ставало дума за това в разговор с ГЕРБ – СДС“, каза още зам.-председателят на парламента.

Аргументът ни акад. Денков да бъде външен министър се корени, че външната политика на държавата ще бъде концентрирана само в ГЕРБ-СДС, уточни Минчев по повод думите на министър-председателя, че гласът на ПП-ДБ трябва да се чува навън.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.