Борисов се помоли на Радев: Дай ми време за правителство

В разговора си при закрити врати с президента Румен Радев водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов го е помолил да отложи с няколко дни връчването на първия мандат за съставяне на правителство. Целта е да има повече време, за да води формацията му преговори с ПП-ДБ за подкрепа за редовен кабинет.

Това се разбра от обясненията на самия Борисов пред медиите след срещата, която той и негови съпартийци проведоха с държавния глава днес. Разговорът им беше първата от поредица консултации, които Радев организира с парламентарните формации за възможностите да се състави правителство в новия парламент. По думите на Борисов президентът му е казал: „Ако продължа да го бавя (мандата – бел.а.), ще кажат, че съм диктатор. Засмях се и казах – нали аз бях! Ако диктаторите по света са като мене и тебе, ние сме страхотни! Дай боже на всеки такива!“

За пореден път Борисов призова ПП-ДБ към компромис в името на сформирането на кабинет. Той се оплака, че от коалицията на Кирил Петков и Христо Иванов говорят пред медиите, че никога няма да се съюзят с герберите, а в същото време разчитат за всичко на тях, както е станало, според Борисов, при избора на председател на парламента.

Като пример даде сутрешното изказване на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов, че Борисов иска да използва ПП-ДБ, за да си „изпере“ имиджа. Според герберския вожд вече са водени формални срещи с ПП-ДБ, на които обаче не е било постигнато никакво конкретно разбирателство. Той отказа да обсъжда други варианти, освен споразумение с политиците от ПП-ДБ, докато не се изчерпят възможностите за разговори с тях.

По отношение на евентуалното правителство Борисов говори крайно объркано – първо заяви, че половината му парламентарна група е от министри и може за 10 минути да напише състав на кабинет; после се върна към тезата си от преди няколко дни, че служебни министри на Радев могат да се включат отново във властта, за да се запази приемствеността между правителствата. Но категорично подчерта, че без редовно правителство е опасно да се внася проект за държавен бюджет, както и че страната ще загуби шансовете си за Шенген и еврозоната.

ПРИ ПРЕЗИДЕНТА

Откритият за медиите разговор с държавния глава не донесе нищо ново.

Радев подчерта, че ГЕРБ-СДС, като първа политическа сила, носи отговорност както за сформирането на редовно правителство, така и за приемането на най-важните законопроекти. Той напомни за заявките на депутатите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да направят държавен бюджет, при който да не вдигат данъците и да поддържат 3-процентов дефицит. „Пожелавам ви въображение и успех“, с неприкрита ирония коментира президентът.

По думите му, водещият фактор в политическата ситуация е времето – какво може да се свърши, ако има редовно правителство, и ако няма. Затова поиска да разбере колко време смятат герберите, че ще отнеме да проведат пълноценни преговори с ПП-ДБ за кабинет – за които той припомни, че им бяха „най-отявлени антагонисти“, както и да се приеме бюджет, включително при вариант, че няма редовно правителство, а също и за гласуването на важните закони.

В отговор Борисов посочи, че нито една формация не може самостоятелно да се справи със ситуацията. „Хората казаха – без ГЕРБ не може, но не казаха ГЕРБ да управлява сама“, обясни той. Герберският вожд отново подчерта, че има само един вариант за стабилен кабинет – с ПП-ДБ. „Сега само чуваме в момента какво щели да кажат избирателите на една партия“, недоволно посочи той. И настоя, че е „грехота изключителното единомислие, което имат депутатите от двете коалици, да бъде проиграно, само защото ще загубим някой и друг избирател“. По думите му, има шанс да се направи „нещо стабилно“. По думите му, може да се намери и друг вариант, но той няма да бъде стабилен и дългосрочен.

Борисов неволно обиди и Радев, и неговия вицепрезидент Илияна Йотова, като заговори за възрастта им. „Вие сте по-млад, но Илияна помни, когато най-голямата добродетел … казвам го като ЕГН, беше една партия да постави държавата пред партийното и пред избирателите. Сега е точно обратното“, заговори водачът на ГЕРБ-СДС, съпроводен от смеха на присъстващите журналисти, тънка усмивка от страна на Радев и сконфузено изражение на Йотова.

Президентът обаче настоя да получи отговори на въпросите си за графика, по който ще работи парламентът. Десислава Атанасова – водачът на герберските депутати, обясни, че до края на следващата седмица се очаква да бъдат избрани постоянните парламентарни комисии, които да започнат работа от 1 май. Като законодателни приоритети тя открои законопроектите, засягащи Плана за възстановяване и устойчивост, и тези, които се отнасят до реформата в правосъдната система. Според Атанасова, ако нещата вървят гладко, до края на месец май и началото на юни могат да бъдат приети най-важните законодателни предложения по Плана.

На свой ред, Радев започна да изрежда необходими законопроекти, като спомена Закона за енергетиката и Кодекса за застраховането. И наблегна, че те не трябва да пропаднат, както се случи в предния парламент.

ПРЕДСТОЯЩО

От 17 часа президентът ще приеме ПП-ДБ.

За утре Радев е предвидил разговори с „Възраждане“ от 9.30 часа, следвана от ДПС в 11 часа, БСП от 13 часа и накрая ИТН от 15 часа.

Той на практика не остави никакво време на политиците да обсъдят какво да правят, за да се обединят за правителство.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.