Борисов: Пеевски доведе преговорите с протестиращите до успешен край, колкото и да не им харесва на „умнокрасивите“

ГЕРБ ще подкрепи споразумението в пленарна зала, но оттук насетне премиерът Николай Денков е отговорен всичко, което приеме, да бъде договорен с Брюксел. Делян Пеевски водеше преговорите и ги доведе до успешен край, колкото и да не се харесва на „умнокрасивите“, както се наричат”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти.

Според Борисов е било грешка преговорите да не се излъчват официално, въпреки че се появиха онлайн записи от преговорите. Ние държим това, което бъде подписано, да бъде факт. В противен случай не можем да се изправим повече пред тези хора. Блокадите трябва да се вдигнат, ако парламентът гласува споразумението, допълни лидерът на ГЕРБ.

Той поиска министърът на енергетиката Румен Радев да дойде в парламента във връзка с проекторешението за одобряване на споразумението с протестиращите миньори и енергетици, което Народното събрание обсъжда в момента на извънредно заседание.

Помолен да коментира думи на енергийния министър, че тези седем точки са трудно изпълними, Борисов коментира пред журналисти, че не знае тези министри какво са правили вчера, когато е подписвано споразумението.

„Нали вчера си сложих подписа след като часове наред водеха тези преговори и ако сега министърът ще казва, че това не е изпълнимо, да дойде да го каже на трибуната и да гласувам против. Как така?“, каза Борисов, цитиран от БТА.

На въпрос за думи на енергийния министър, че не трябва да се правим, че няма слон в стаята, той коментира:

„Като няма слон или да си подаде оставката, или да дойде да ни обясни. Аз повече няма да си залагам партията за аматьори. Ще го извикам да дойде веднага, за да каже какво е казал“.

Според него доста компромиси са се направили вчера от синдикатите, от протестиращите и от Министерския съвет. Ще гласуваме за направеното споразумение, но нататък Денков е отговорен за преговорите с ЕК, смята лидерът на ГЕРБ, коментирайки още постигнатото споразумение между миньорите и енергетиците с властта.

Борисов призова да не се политизира въпросът.

„Трябва да имаме заместваща мощност, хората в сектора трябва да бъдат спокойни за заплатата си“, каза още той.

Борисов не се съгласи с мнението, изразено от финансовия министър Асен Василев, че миньорската професия ще бъде със „затихващи функции“ до 2038 г.

„Това е трудна и достойна професия. Знаете в Германия, като нямаше ток, си пуснаха въглищните централи и това е много умно. Въглищните централи не трябва да се затварят 2038 г., а да се замразяват. При криза можем да ги пуснем“, каза лидерът на ГЕРБ.

По-рано Енергийна комисия одобри сключеното споразумение между миньорите, енергетиците и властта. След заседанието енергийният министър заяви, че точките в споразумението, сключено вчера, и което Народното събрание ще гласува днес, са трудни за изпълнение, но допълни, че „все пак са изпълними“.

Преговорите и подготвянето на споразумението вчера отне седем часа, след което премиерът Денков и представители на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС дадоха брифинг, в който заявиха, че протестите спират и съгласието с голяма част от представителите на миньорите и енергетиците е факт.

Днес на извънредно заседание в НС се очаква депутатите да приемат сключеното споразумение.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.