Борисов: Очакваме извинение от ПП-ДБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска извинение от ПП-ДБ за „тежките думи“, които са изговорили вчера. Това е условието преговорите по състава на кабинета да продължат, но само за кабинет с първия мандат.

Очаквам извинение за епитетите и обидите, каза по време на брифинг на ГЕРБ-СДС в парламента и кандидатът за министър-председател Мария Габриел.

Припомняме, че на брифинг вчера финансовият министър Асен Василев каза, че „Габриел е най-новото и най-красивото лице на мафията в България“.

Мария Габриел подчерта днес, че за 9 месеца не си е позволила нищо подобно. „Не съм нарушила Конституцията, указът е за назначаване на премиер. Всички министри, които и сега са такива, са поели ангажимент за период от 18 месеца“, допълни Габриел. „Тяхно право е да си направят отвод, но в този момент може да бъде изтълкувано по различен начин. България има нужда от правителство, стабилност, както и ясно да заяви, че има нужда от кабинет на споделена отговорност. В него ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъдат равнопоставени. Тук идва и ясна заявка за политическо представителство. Сега е моментът да покажем своята отговорност пред България”, каза още кандидат-премиерът, цитирана от Нова тв.

Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов направи ретроспекция на събитията: „Преди 9-10 месеца в странна конфигурация взехме решение да има правителство. През това време дадохме десетки пресконференции. Учудвам се, че за тези месеци от ПП-ДБ не се научиха да използват епитети. Показаха истинското си лице снощи. Дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че кабинетите ще работят при ротация за 18 месеца”. „Винаги сме се придържали към решенията на изпълнителната комисия и парламентарната група. Преценихме, че ако искаме да има правителство и през следващите 9 месеца, трябва да изработим преговорен екип с пълен мандат. Още преди месец с Петков сме разговаряли по рокадите в кабинета, листът ми е на бюрото. Ако върнем времето много малко назад – преди 4-5 дни, излязохме предният петък и казахме, че сме готови да ротираме само премиер и вицепремиер, само и само да има правителство. Час-два след това колегите от ПП-ДБ казаха, че министрите не ги интересуват. Нашите преговарящи хвърлиха всички усилия по споразумението. Срокът за смяна на службите и разкриването на следствената тайна са проблем, според думите на Петков. За първото не се договорихме, защото твърдя, че са много добре интегрирани с международните ни партньори. Второто никъде го няма”, допълни Борисов.

По думите му единственият им спор бил за министър Тодор Тагарев. „Направихме компромис за министъра на спорта. ПП-ДБ иска Румен Радев да стане шеф на БЕХ, ако Жечо Станков е енергиен министър. Прекарали сме хиляди часове заедно. Не мога да си позволя епитет и да ги зачеркна. Как на Василев му се отрони това от устата? Дори когато ме нямаше, стоеше в кабинета ми да правим бюджета”, каза още лидерът на ГЕРБ. „По време на всички тези преговори знаехме, че тези хора искат да са министри. Снощи се оказа, че вече не искат. Много трудно е да накарам партията да се върне назад. Преговорният екип беше направен, за да се случат нещата, не за да ги бламират. Правителството, което сме разписали, подаде оставка, без да ни пита докато бяхме на конгрес в Букурещ. Вчера отстъпихме от понеделник. Не вкарваме и точка за гласуване на мандата, ето ви 7 дни. Кое ги накара вчера да покажат истинското си лице? Каква равнопоставеност има, ако зад тях застанаха 11 министри от 19?”, попита Борисов.

Той коментира и работата като финансов министър на Асен Василев: „Той се хвали, че за 3 години четири пъти е бил министър. Упрекът ми към него е как се мачка дефицитът, докладът на Международния валутен фонд. Тези еквилибристики, които се правят сега, е да се вдигнат данъците. Колкото и партията да не е съгласна, сме изправени пред хипотезата да вдигаме данъци”. Бойко Борисов не скри, че не разбира с какво ГЕРБ е обидила Василев. „Дадохме му абсолютно цялата власт”, подчерта той.

Дружбата на ПП-ДБ с ДПС е много по-голяма от тази на ГЕРБ. Така Борисов отговори на коментарите, че именно ДПС е в основата на раздора между доскорошните партньори във властта. „Разбира се, че има път назад, но той минава през извинения за Мария Габриел”, подчерта лидерът на най-многобройната формация в парламента. Попитан дали трябва да има лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, Борисов отговори: „ГЕРБ има един лидер. Аз не искам да се срещам по 5-6 души наведнъж да ме награкат и после да ме обясняват по телевизията. Те се държат невъзпитано. Ако присъствате на среща, на която Кирил Петков чупи шишета и стъкла на масата, ще искате ли пак лидерски срещи? Ние винаги сме казвали – искаме да има правителство. Как ще стане обаче след казаното от тях?”.

„Едно голямо извинение може да ни върне на масата за преговори”, увери отново Борисов.Той разкри, че партията категорично е искала Мария Габриел да върне празна папката на Румен Радев и да се върви към избори. „Моята роля беше да оставим още няколко дни, за да има шанс държавата да не се лашне в нови избори. Те това го знаеха”, посочи лидерът на формацията.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.