Борисов на консултациите при Радев: Излиза, че няма как да се състави правителство

Водени от Бойко Борисов, представителите на ГЕРБ-СДС пристигнаха на „Дондуков“2, където днес президентът Румен Радев стартира консултациите с парламентарно представените партии за съставяне на правителство. 

В първата си среща с държавния глава от протестите преди няколко години Борисов подчерта, че „на практика няма как да се състави правителство“.

Освен него в президентството дойдоха още Томислав Дончев и Делян Добрев.

„Поздравявам ви за резултата като първа политическа сила. Този резултат обаче ви натовари с основната отговорност по формиране на мнозинство и съставяне на правителство. Продължават да се търсят отговорите на редица въпроси“, заяви Радев в началото на консултациите, като поясни, че един от тези въпроси е защо българите масово не са излезли да гласуват.

„Интересно е да чуем мнението ви и по най-важния въпрос – какъв е ходът на преговорите с другите парламентарно представени партии и как оценявате възможностите за съставяне на устойчиво правителство, а и как виждате основните приоритети на това правителство в една наистина нелека политическа обстановка“, обърна се държавният глава към представителите на ГЕРБ. 

От своя страна Борисов обясни, че избирателната активност е нещо, което притеснява всички. Той подчерта и че на практика „излиза, че няма как да се състави правителство“.

„Усещането за пренасищане за състезание между партиите достига вече своя връх. Да, резултатите на ГЕРБ са добри, проблемът е, че тази избирателна система взима от големите партии депутати, прехвърля ги на по-малките и партиите по никакъв начин не могат да излизат от предизборната си реторика. В момента всички партии се държат все едно предстоят избори, а не как да се направи правителство“, отбеляза бившият премиер и продължи:

„Демокрацията подрежда партиите по волята на народа. Сега излиза, че на практика няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ-СДС не искат тя да побеждава, а да получават експерти. Не ГЕРБ да носи отговорността и пасивите, а друг да ни представлява. Такова чудо като експерти няма, всички сме влезли като такива, не сме завършили училище по политика. Не виждам как може да се случи нещо с друг, освен с първия мандат. Няма как да се случи с втория, нито с третия – не е логично. Ще положим още усилия, но от ИТН вече казаха, че с първия и втория мандат не може. Това предопределя отиването ни на избори. Съжалявам това да е реалността. А трябва да се мисли за 4-годишно управление и да се сглоби едно правителство, да се направят компромиси. Чувам само заклинания и кой колко е велик“.

От първата политическа сила – ГЕРБ-СДС, при която ще отиде и първият проучвателен мандат за сформиране на Министерски съвет, предлагат правителство на споделената отговорност.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата пресконференция след предсрочните парламентарни избори от 9 юни заяви, че кабинетът трябва да има кабинет с първия мандат, като държи премиерът, министрите на външните работи и на отбраната да бъдат от ГЕРБ-СДС. Той беше категоричен, че само с ДПС правителство няма да прави.

Спечелилата изборите коалиция излъчи преговорен екип. На поканата за разговори в НС се отзоваха само ДПС и „Има такъв народ“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.