Борисов издирва кмета на Пловдив. Справка показва кога е бил в отпуска Зико

Здравко Димитров си е почивал близо 3 месеца от началото на управлението си, 10 дни е пътувал служебно. От общината отказват да предоставят данни за болничните му

„5-6 пъти съм идвал за тези стадиони, а той къде е? Все го няма. Преди месец и половина, когато бях на стадиона на Ботев, казах, че няма да е кмет повече. Защото тогава пък беше по много важна работа в Турция. Месеци болнични, а след това отпуски. Този, който трябва да е всеки ден там… Не знам дали Здравко Димитров знае за моето решение и дали иска да го знае – аз няма да ходя по чужбина да го търся да си кажа решението”.

Това бяха малка част от коментарите на Бойко Борисов по адрес на приятеля му Здравко Димитров преди по-малко от 20 дни, когато лидерът на ГЕРБ поиска оставката на кмета заради несправяне с проблемите в града. И заради отсъствието му в критични моменти.

Провокирани от думите на Борисов и очевидния факт, че много често Зико не е на работното си място (и от началото на тази седмица отсъства), сайтът Под Тепето подаде искане по Закона за достъп до обществена информация до общината, за да получи информация колко точно дни официално Димитров не е изпълнявал служебните си задължения.

От общината отказват да отговарят на един от въпросите: „Колко дни е отсъствал от работа с болнични Здравко Димитров от началото на мандата? От администрацията обясняват, че исканата информация не е свързана с дейността на Община Пловдив като задължен субект по ЗДОИ, а от исканите данни може да се състави мнение за общото здравословно състояние на физическото лице Здравко Димитров, което представлява лични данни. Припомняме, че през 2-те пандемични Ковид години той бе приеман в болница заради тежко протичане на коронавирус, а от началото на мандата има две операции за смяна на тазобедрена става.

От отговора на въпроса „Колко дни платен отпуск е използвал Здравко Димитров във всяка от годините в мандата като кмет на град Пловдив от 2019-а година насам?” става ясно, че Зико е почивал официално почти 3 месеца по време на управлението си. От началото на мандата си е ползвал общо 88 работни дни платен годишен отпуск. В годината, когато е избран – 2019-а, ползва само два дни. 21 дни отсъства през 2020 г., 10 дни през 2021 г. Очевидно най-напрегнат Зико е бил миналата година, тъй като тогава се е наложило да си почива цели 47 дни. Само от началото на тази година е навъртял 8 дни отпуск.

На въпроса „Колко дни неплатен отпуск е използвал Здравко Димитров за същия период?” от общината ни отговарят, че не е ползвал такава.

От последното питане „Колко дни, кога и къде е бил в служебна командировка за същия период?” става ясно, че Зико е пътувал служебно общо 10 дни от началото на мандата. При това и трите му командировки са от миналото лято до сега. През юли миналата година пътува служебно до Истанбул. Отново това се случва в периода 17 януари – 19 януари, когато отново пътува до турския мегаполис. Три дни по-късно, на 21 януари, се командирова в Атина за 3 денонощия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.