Борисов и Пеевски питат Денков: Как се изпълнява споразумението с миньорите?

Какви мерки са предприети по отношение на изпълнението на точките от Споразумението между министър-председателя, министри, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор „Енергетика“, сключено на 3 октомври т.г., питат в писмо до премиера Николай Денков председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Това съобщиха от ГЕРБ на официалната си страница във Фейсбук.

Двамата искат информация какви мерки са предприети по точка 5 (категорично отпадане от териториалните планове на предприятие за конверсия на въглищните райони), чийто краен срок за изпълнение е 31 октомври т.г.. Борисов и Пеевски искат и отговор за мерките по точки 2 и 3 (срок за изпълнение 30.11.2023 г.), както и дали има предприети действия по останалите точки.

В писмото си до премиера Николай Денков депутатите посочват, че Народното събрание е гарант за изпълнение на постигнатото споразумение. Напомнят, че във връзка с контрола, който трябва да осъществи по неговото изпълнение, народните представители изискват ежеседмична информация по отделните мерки.

С приетото на 3 октомври решение се възлага на Министерския съвет да продължи процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет, както и да започне процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срокът е до 31 декември 2023 г.

Миньорите от Маришкия басейн, енергетици и и работници от топлофикации в страната, излязоха на протест в края на септември, като в продължение на две седмици блокираха основни пътни артерии в страната, сред които магистрала „Тракия“ и Хаинбоаз. Работещите в мините настояха за изтегляне на териториалните планове за въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил. Според тях те слагат край не само на препитанието им, но и на българската енергетика.

Премиерът, енергийният министър и лидерите на партиите от мнозинството подписаха със синдикалните лидери на протестиращите споразумение, в което поеха редица ангажименти. Протестът обаче продължи сред работещите в мините на „Марица изток“. Те вдигнаха блокадите, но започнаха събирането на подписи за ефективна стачка. Премиерът Денков пък от своя страна заяви, че е невъзможно правителството да изтегли от ЕК обратно териториалните планове. Последва вот на недоверие, внесен от опозицията, именно заради политиката в енергетиката, но ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС подкрепиха правителството и то не падна.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.