Борислав Сарафов става главен прокурор, докато изберат официално нов

Борислав Сарафов става главен прокурор, докато бъде избран официално нов на мястото на отстранения предсрочно Иван Гешев.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши, че директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов ще изпълнява длъжността обвинител №1 на мястото на отстранения Иван Гешев.

Сарафов ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС.

За него гласуваха осем от деветте членове на колегията, „против“ беше единствено Пламен Найденов. Решението на колегията подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

„Дълбоко убеден съм, че прокуратурата незабавно трябва да започне съответните реформи. Цялото общество видя, че прокуратурата има нужда от нов път, по който да тръгне“, каза Сарафов.

Той добави, че съзнава огромната отговорност, с която е натоварен. Сарафов съобщи, че още днес ще предложи смяна на всички заместник-главни прокурори.

„Тъй като те показаха своята лична привързаност към г-н Иван Гешев, включително към тези практики, които всички ясно видяхте, че битуват в прокуратурата. Не считам, че настоящите заместник-главни прокурори, без изключение, могат да бъдат отделени от г-н Гешев. След като той вече не е част от прокуратурата на Република България или поне не е главен прокурор, те не могат да останат и да изпълняват длъжността си. Седейки до него на тези брифинги, които той даваше, подкрепяйки го безрезервно, вършейки и други неща, които са ми служебно известни, те не могат и нямат моралното право да останат заместник-главни прокурори“, категоричен бе новият изпълняващ длъжността обвинител №1.

Борислав Сарафов допълни, че очаква подкрепа от „редовите, достойни и почтени“ прокурори.

„Освен високото доверие на членовете на ВСС, които днес гласуваха аз да бъда и.д. главен прокурор, аз имам огромна отговорност към стотиците достойни и почтени колеги в прокуратурата и към обществото. Прокуратурата не може да бъде такава, каквато беше досега. Мисля, че всички видяхте, че тя влезе спираловидно в една черна дупка, от която трябва да излезе“, каза още Сарафов.

Той изтъкна, че държавното обвинение трябва да работи в полза на обществото и гражданите, а не в личен интерес. И допълни, че търси подкрепата и на правосъдния министър Атанас Славов, с когото ще е първата му среща.

„Смятам, че последният месец показа ясно нуждата от реформи. Прочетох това, което правосъдният министър Атанас Славов е написал във Facebook и съм абсолютно съгласен с неговите доводи за необходимостта от промени. Затова и първата среща, която ще инициирам, ще бъде именно с него. Ще обсъдим възможностите за това как да се помогне на прокуратурата да се изчисти от лоши практики – както от вътре, така и отвън. Прокуратурата трябва да се изчисти и от тези, които създават лошите практики. Не може г-н Гешев да го няма, но да останат „Гешевчетата по места“. Тоест тези, които подчиниха прокуратурата в интерес на бившия главен прокурор или на своя личен интерес, трябва да намерят интереса си другаде. Очаквам подкрепа от министъра на правосъдието“, заяви още Сарафов.

Изпълняващият длъжността главен прокурор изтъкна, че сигналите срещу него са изфабрикувани от бившия вече обвинител №1 Иван Гешев в рамките на тяхната професионална опозиция.

„Аз заемах принципни позиции, вследствие на което бяха предприети действия, както срещу членовете на ВСС, така и срещу мен. Много се надявам да бъде установено не само какво има в сигналите, но и как е процедирано, за да се стигне до тези сигнали“, каза още той.

Борислав Сарафов обяви пред журналистите, че ще бъде напълно открит с медиите и ще търси подкрепата им, защото те са връзката между прокуратурата и гражданското общество. По думите му, след допитване до прокурори, ще бъдат направена и ревизия на дейността на вече бившия главен прокурор Иван Гешев.

„Аз няма да го направя еднолично. Ще се допитам до колегите и ако се налага ще се назначи ревизия, за да се види какво е свършено по т.нар. дела на трупчета. Тоест ревизията ще обхване не исканите депутатски имунитети, тя трябва да обхване работено ли е изобщо по тези дела, събирани ли са доказателства, има ли срочност, качество и ритмичност в разследването. Защото в обществото, а и в мен, остава едно впечатление, че по някои от тези дела не е работено с години. И в един момент, когато г-н Гешев лично се почувства застрашен от политическата класа, активизира тези дела“, заключи Сарафов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.