Борис Бонев се оплака: Изнасилват СОС!

Няма да целунем ръка на Бойко Борисов, категоричен е той

„Свидетели сме на изнасилване на институцията Столичен общински съвет и активен саботаж на работата на Столична община“, коментира в интервю пред БНТ столичният общински съветник от ПП-ДБ („Спаси София“) Борис Бонев по повод направения в понеделник пети по ред неуспешен опит за избора на председател на Столичния общински съвет.

Припомняме, че два пъти Бонев беше предложен за председател, но не събра нужното мнозинство. Вчера пък от коалицията предложиха Грети Стефанова, но и тя не бе подкрепена.

„До този момент нашата група ПП-ДБ („Спаси София“) два пъти издигнаха моята кандидатура за председател на СОС. На третото заседание на Общинския съвет не издигнахме кандидат, за да дадем възможност на останалите 38 общински съветници те да си изберат председател. На четвъртото заседание стана ясно, че отново няма съгласие за председател и го отложихме. Вчера на петото заседание в името на компромиса предложихме най-възрастния общински съветник Грети Стефанова за временен председател до приемането на бюджета. На всичко това имаше нагли изказвания на мои колеги, които казваха – вие нищо не предлагате“, коментира Бонев.

„Случващото се в Столичния общински съвет е активен саботаж на хора, които са забравили клетвата, която са дали да търсят интереса на София“, отбеляза Бонев.

„В момента единственото нещо, което ги интересува са партийните игрички и желанието да бъдем саботирани на всяка цена. Също така желанието на ГЕРБ да се покаже, че само те могат да управляват. Това е наративът, който се опитват да наложат“, коментира Бонев и изрази очакване да се  намесят лидерите на големите партии.

„Но няма да отидем да целунем ръката на Бойко Борисов“, категоричен е той.

Кметът на София Васил Терзиев вчера (преди петия неуспешен опит за избор на председател) призова общинските съветници да проявят отговорност и мъдрост като изберат председател на СОС, защото в противен случай се поставят на карта парите от европейските програми. Става въпрос за проблем с разплащането на 70 млн. лв. по инфраструктурни проекти, което ако не бъде направено, се рискуват около 40 млн. лв. загуба на безвъзмездно финансиране, плюс 200 млн. лв. от следващия цикъл, за които много бързо трябва да се действа. По сметките за тези проекти пари няма, информира Терзиев, цитиран от БТА. Той каза, че ако не бъде избран председател, средствата могат да дойдат чрез постановление на Министерския съвет.

Оказва се, че годината ще завърши без работещ Столичен общински съвет. Следващото заседание ще се проведе на 11 януари догодина.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.