Боко към Киро: Много сме големи за смокинов лист

Много сме големи за смокинов лист – така отговори Бойко Борисов на обвинението на Кирил Петков, че ГЕРБ ползват ПП-ДБ за смокинов лист.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отвърна на Кирил Петков за обвинението за „плаващите мнозинства“, в които се включват ГЕРБ, като гласуват с ДПС и „Възраждане“. Той припомни, че нямат коалиционно споразумение и ГЕРБ нямат други ангажименти извън подкрепата за редовния кабинет, който беше сформиран. Борисов даде да се разбере, че депутатите му и занапред ще гласуват по преценка кой закон е по-добрият. 

И припомни, че от ГЕРБ са предложили коалиция, но ПП и ДБ са отказали.

„Мразя такива сравнения – смокинови листове, не харесвам тези сравнения. Ясно им беше предложено да направим коалиция, която гарантира мнозинство и пази демокрацията. Така работи едноличната власт“, реагира Борисов. „Коалицията носи гарантирано мнозинство, така работи демокрацията. Те отговориха – искаме само ГЕРБ. Назначиха си министри, премиери, нарушиха всичко. Дадохме им мандата“, изреди реверансите от страна на ГЕРБ лидерът на партията.

„Сега искат да ни лишат от правото да гласуваме нашия закон, който е по-добър. Нашите закони са по-добри и събират мнозинства. Трябва да се откажем от тях, за да изберем по-лошите, така ли“, възмути се той. И констатира, че някои от фигурите хора от ПП-ДБ добре си седяли в „миманса“, но „от известно време навсякъде ходят, навсякъде заплашват, върви чистка“.

„Вчера Лена Бориславова пише есемес – ще счупим сглобките, каза Борисов. „Няма да участвам в сглобките им. Ние нямаме ангажимент към тях“, отсече Борисов.

„Искат ние в парламента да им оставим 60 души дежурни и да им гласуват, вашите закони са по-добри и събират мнозинства“, разтълкува той недоволството на съпредседателя на ПП. И се оплака, че вървят поголовни чистки в държавната администрация.

Борисов подчерта нееднократно и недоволство от чистки и назначения.

„Да успокоят топката, стига са назначавали хора, стига! Всеки ден нови и нови кадри. Върви чистка. Искам да попитам – какво не му е дадено на Асен Василев като власт? в Митниците също се сменя поголовно, АДФИ, през МВР той има БОП, полиция, жандармерия и пак не им стига власт. Искат тук ние в парламента да оставим 60 души дежурни и да им гласуват?“, възмути се Борисов.

И обобщи: „С 63 депутати те искат да командват 240, образно казано“. „Много сме големи за смокинов лист и те не се виждат. Обаче пък почва на нас да ни свети отзад“, допълни той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.