Бойко рече ГЕРБ да подпишат споразумението с ПП-ДБ, за да няма „сърдитко Петко“

Бойко Борисов поиска партията му ГЕРБ да подпише споразумението, предложено вчера от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ с цел запазване на правителството.

“Или сядаме и правим коалиционно споразумение, или е игра на “сърдитко Петко”, посочи Борисов по време на националното съвещание на ГЕРБ във Велико Търново, цитиран от Mediapool.

Вчера от ПП-ДБ настояха за препотвърждаване на договорената между първите две коалиции законодателна програма и допуснаха в противен случай ротационният премиер Николай Денков да подаде оставка. Те излъчиха посланието си след няколкочасово заседание след прехвърчали искри с ГЕРБ-СДС, които изглежда поставиха под въпрос сложния им съюз.

„България има нужда от редовно правителство и работещ парламент, които да преведат страната през множеството кризи и да осигурят стабилност, редовен бюджет и да потвърдят европейския ни път. ПП-ДБ поехме тази трудна задача, осъзнавайки цялата отговорност и всички рискове, като няма да позволим подмяна на приоритетите на българското общество за повече справедливост, икономическо развитие, съдебна и конституционна реформа, влизане в Шенген и еврозона“, се казва в декларация на парламентарната група на ПП-ДБ, прочетена от Кирил Петков.

В следобедните часове от ГЕРБ отговориха, че ще отговорят по същество днес, след съвещанието в Търново.

Тази сутрин председателят на „Да, България“ Христо Иванов заяви, че ПП-ДБ очакват изпълнение на ангажиментите, които ГЕРБ-СДС са поели.

„Очакваме изпълнение на публично поетите ангажименти от страна на колегите от ГЕРБ-СДС. Нови искания няма. Това заяви председателят на “Да, България” Христо Иванов в ефира на Нова телевизия.

“Всяко едно от нещата, които поставихме като изисквания вчера са написани в декларацията, която Денков и Габриел прочетоха пред медиите при формирането на правителството. Не искаме да решаваме кадрови въпроси, а поставяме 7 точки, свързани с политики”, заяви той.

„Ако не започнем да променяме условията, при които се упражнява властта, не може да стабилизираме политическата ситуация. Нямаме взаимни доказателства, че имаме едни и същи политически цели”, добави той.

Съпредседателят на “Продължаваме Промяната – Демократична България” заяви, че се настоява за ясен механизъм, при който с ГЕРБ всяка седмица да се обсъждат въпроси свързани с правителството.

“ГЕРБ имат претенции и това е разбираемо и нормално, но трябва да има ясен формат за обсъждането на тези претенции. Трябва да има разбиране, че няма как страната да продължи както досега. Трябва всички да разберем – от лидерите до всяка местна структура, че не може вече така”, каза още Иванов. А по отношение на кадровите въпроси според него трябва да се смени философията: “Въпросът не е кой, а как”.

“Има един хубав английски лаф, че има един момент, в който играта (на карти) не си струва срещата. Нашата категоричност не е да хвърлим картите, а да променим страната конструктивно и разумно. Трябва да е ясно, че няма да стане по старому”, добави той.

Съпредседателят на “Демократична България” коментира и номинацията за кмет на София, която ще бъде обявена от обединението на 27 юни.

“Добрата новина е, че в София ще има голямо обединение на всички обществени сили, които са показали, че имат желание да развиват страната напред и да я реформират”, каза още той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.