Бившият кмет на Кърджали не си ползвал отпуската, дадоха му 80 бона обезщетение

80 бона обезщетение получи тази седмица бившият кмет на Кърджали, защото не си бил ползвал отпуските по време на 20-годишното си управление.

Рекордно за Кърджали обезщетение за неизползвани платени годишни отпуски е изплатено тази седмица, съобщава 24rodopi.com. Община Кърджали е превела на бившия кмет Хасан Азис близо 80 000 лева.

Хасан Азис, който освен, че беше кмет на община Кърджали, бе и един от заместниците на Мустафа Карадайъ в ДПС, а освен това в последния си кметски мандат успя да защити докторска титла и да започне работа като преподавател в един от университетите в Бургас.

В обезщетението се включени както неизползвани за платена почивка периоди в последните две години, така и „стари отпуски“, които Кодексът на труда позволява да се изплатят и не се погасяват по давност.

Правото на работника или служителя да получи обезщетението по чл. 224 от КТ възниква от датата на прекратяване на трудовия договор. Няма значение дали в заповедта за прекратяване на договора е посочено, че се дължи такова обезщетение.

Размерът на обезщетението се изчислява към деня на прекратяване на трудовото правоотношение.

Основата за изчисляването е среднодневното брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ прекратяването на договора, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни. От своя страна, среднодневното брутно трудово възнаграждение се определя, като начисленото брутно трудово възнаграждение се раздели на броя на отработените дни, след което се коригира с коефициент.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.