Бивш шеф на ДАНС с лоша прогноза: Вече има риск от война за България

„Ситуацията е много сериозна и въобще не трябва да се подценява, независимо последната информация, която сочи, че като че ли има деескалация на напрежението. Все още не сме избегнали рисковете. Тя може да отиде в две посоки – да се разшири зоната на конфликта – да бъдат обхванати други държави, включително натовски, и второ – да бъде използвано ядрено оръжие”, обясни той.

По думите му публичният образ на Владимир Путин, като силен лидер, който контролира всичко, се срути. „Определени кръгове в Русия работят за смяна на лидера, което далеч не означава, че това ще е по-добре за нас и ще има един курс към демократизиране на руското общество и управление”, допълни Йовчев.

Според бившият шеф на ДАНС състоянието на руската армия към момента не е добро. „Виждаме, че Пригожин успя почти без проблем да стигне близо до Москва. Няма бойни подразделения, които да могат да бъдат мобилизирани. Може да се очаква, че ще бъдат сринат бойния дух на руската армия. Мисля, че това ще се отрази и на войната в Украйна. В това, което се случи няма положителен герой. Под ръководството на Пиргожин бяха извършени военни престъпления и зверства”, твърди Цветлин Йовчев.

Според него българското правителство не е направило достатъчно, след като стана ясно, че „Вагнер” върви към Москва.

„Това, което виждаме като действия на правителството, беше вяло и закъсняло. Трябва да е ясно какви са заплахите за страната ни. България не е толкова далеч от Русия. Може да очакваме отново проблеми в областта на енергетиката и нова финансова криза. В русия вървят  подводни процеси, които може да доведат до промени”, заключи той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.