Бивш министър: Когато Бойко ядеше торта с Курц, можеше да му обясни, че мигрантите не идват от България

Бойко Борисов през 2016 г. често се срещаше с тогавашния канцлер Себастиан Курц. Докато ядяха торта, можеше да му обясни, че мигрантите не идваха от България. Това коментира бившият служебен вицепремиер по управление на европейските въпроси Атанас Пеканов.

Той обяви, че не приема влизането на България в Шенген по въздух и море като голям успех за страната, защото вътрешнополитическата обстановка в Австрия сега е много по-добра, отколкото ще бъде в бъдеще.

България и в момента отговаря на всички критерии за пълноправно членство в Шенгенското пространство, но Австрия е притеснена от нелегалната миграция, която минава през целия Балкански полуостров, коментира Пеканов пред bTV и припомни срещите на Борисов като премиер с тогавашния канцлер.

„През 2016 г., след като започна мигрантската криза, се разви тезата, че голяма част от тези хора идват по Балканския маршрут. Разви я тогавашният канцлер Себастиан Курц. Това е много силна теза в австрийското общество. Борисов казва как тогава е имало нулева миграция, а тази теза се зароди по негово време. Борисов тогава често се срещаше с Курц и когато ядяха торта можеше да му обясни, че мигрантите не идват от България“, коментира Пеканов.

Според него България и в момента отговаря на всички критерии за пълноправно членство в Шенгенското пространство. Той не спести критики и към кабинета „Денков“.

„Преди около две седмици премиерът Денков, след като дойдоха допълнителните условия на Австрия, каза, че е неприемливо да влезем единствено по въздух и вода, ако няма ясна дата за сухопътните граници. Това беше правилната реакция, но имах притеснения, че позицията ще се промени. Доста от позициите на „Промяната“ постоянно са в някаква промяна. Една седмица след това Кирил Петков каза, че дори да няма дата трябва да влезем автоматично и да няма ново решение, когато изпълним условията. Преди няколко дни се оказа, че и с това не се преборихме“, каза още бившият вицепремиер.

Пеканов смята, че сега политическата обстановка в Австрия и ЕС за членството ни в „Шенген“ е по-добра, отколкото ще бъде в бъдеще.

„Ясно е, че страните от центъра – не само Австрия, но и други страни, се опитват да затегнат прилагането на Дъблинското споразумение. В момента се търсят всякакви механизми, за да ни връщат все повече назад и да не ни приемат в сухопътния Шенген“, изтъкна Пеканов.

„През 2024 г. е изборна година в Европа, включително в Австрия, включително има и европейски избори. Това означава, че всяка една страна след европейските избори може да каже, че ще си помисли дали да приеме България със сухопътните ѝ граници в Шенген“, посочи още Пеканов.

По думите му страната ни няма да вземе и цялата сума по Плана за възстановяване и устойчивост, защото част от законите не отговарят на това, което е обещано.

Запитан кога България ще влезе в Еврозоната, Пеканов показа, че е скептичен страната ни скоро да стане част от клуба на богатите. „България в момента не покрива инфлационния критерий за Еврозоната“, каза още бившият служебен вицепремиер.

Според него Бюджет 2024 е сравнително добър, но за да настигнем Европа, трябва да има повече политика по доходите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.