Бивш финансов министър на среща с Nexo в МФ, обсъждали как да обръщат криптовалута в пари през „Борика“

Великобритания, САЩ и други страни се включили в разследването срещу Nexo, четирима са обвинени

Служби от Великобритания, САЩ и други страни са се включили в разследването срещу Nexo, стана ясно съвместен брифинг на разследващите. Обвинените са четирима българи, които са обект на проверка и от данъчните.

Един от свидетелите разказва за проведена среща в Министерство на финансите, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Организирана е от бивш министър на финансите. На тази среща са присъствали представители на криптовалутите. Целта на срещата е била да се обсъди как в системата за разплащане Борика да бъде интегрирана и криптовалута и как криптовалутата да бъде обменена в пари“, обяви тя.

Борислав Сарафов поясни, че това се е случило преди около половин година. (Бел. ред. по това време министър на финансите беше Асен Василев от „Продължаваме промяната“.) Подобна обмяна на криптовалути в пари не е предвидена в действащото законодателство.

Бел. ред. Малко преди това имаше и сериозен опит на „Продължаваме промяната“ за поставяне на техен кандидат – Андрей  Гюров, начело на Българската народна банка. Това не се осъществи поради липса на достатъчно парламентарна подкрепа. Именно БНБ е институцията, която осъществява надзор върху дейността на операторите на платежни системи, на платежните институции и на дружествата за електронни пари в страната.

„Има данни, че тези четири лица (обвиняемите) имат изключително големи финансови възможности, изключително скъпи имоти в Дубай, на Бахамите, на Карибите, яхти. Иззети са 35 изключително скъпи картини – включително на Салвадор Дали и Пикасо, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия“, обясни Милева.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов коментира, че подобни престъпления компрометират цели сектори и финансови инструменти, подкопавайки доверието в системата въобще. Той подчерта, че случаят е уникален.

„Доверието, което са изградили българската прокуратура и следствие, е такова, че ние изиграхме тежката роля да бъдем авангарда в работата срещу извършителите на подобни деяния. Осъзнаваме срещу какъв огромен и интелектуален ресурс сме изправени. Срещу тях ще изправим закона“, каза Сарафов.

Той увери, че разследващите имат високи софтуерни възможности, предоставени от чуждестранни партньори. Освен това по случая работи огромен екип.

Разпитани са над 20 свидетели и са проверени 17 адреса. Част от свидетелстващите ще бъдат включени в програма за защита на свидетели, защото се страхуват за своята сигурност.

„Иззети са голямо количество носители на информация, включително компютри, както и парични средства, които не са крипо. Те са блокирани. Днес са привлечени 4 лица за това, че от началото на 2018 до 12 януари 2023 на територията на България, Великобритания, Северна Ирландия, Швейцария и Кайманови острови са участвали в престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. Няма да кажа имената на обвиняемите, въпреки че повечето ги знаете“, обясни Сарафов. Те са с наложена забрана за напускане на страната.

Според граничните власти трябва са бъдат в България, но доказателствата сочат, че това вероятно не е така. Всички те са български граждани.

Светослав Василев, ръководител на Отдел „Киберпрестъпления“, разказа по каква схема е работела групата.

Българската връзка е било дружеството NDS ЕООД, регистрирано през 2018 г. То е ръководело цялата дейност на Nexo. Собственост е на регистрирано в Швейцария дружество Nexo AG, което не извършва дейност и дори не е внесло нужния минимален капитал.

Проверката за NEXO AG показва, че регистрацията ѝ е в кантона Зюг в Швейцария на адрес Grafenaustrasse 15. Фигурират четири имена: Коста Калинов, Георги Шулев, Антони Тренчев и Сокол Янков.

„Общата стойност на извършените транзакции е 94 млрд. долара – това не са вътрешни транзакции, а от адреси от и извън Nexo. Има транзакции към лице, уличено в престъпна дейност от израелските служби“, обясни Василев.

Става дума за Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, който според Израел е съпричастен към палестинска терористична групировка.

След 5 април 2022 г., когато САЩ налага санкции на голяма даркнет крипто борса, следват серия от транзакции към Nexo. По този начин директно са нарушени тези санкции. Има нарушения и по отношение на криптоборси в Иран, както и към адреси, към които са плащани откупи за отвличания и престъпления.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.