Битката за София ще се реши с балотаж – ето участниците

В битката за София интригата е за второто място – под процент разлика, което означава, че столичани отиват на балотаж на 5 ноември. Очаква се избирателната активност да е около 41%. Това сочат данните от експресното проучване за София, проведено в периода 21-24 октомври от „Алфа Рисърч“, по поръчка на bTV.

Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местни избори 2023 г. в Столична община. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Анкетирани са 800 граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез телефонно интервю.

Електоралните нагласи са както следва според това изследване:

Васил Терзиев, ПП-ДБ и „Спаси София“- 29,8%

Антон Хекимян, ГЕРБ-СДС – 21,1%

Ваня Григорова, БСП – 20,2%

Деян Николов, „Възраждане“ – 10,2%

Вили Лилков, коалиция КОД – 8,3%

Ивайло Вълчев, ИТН – 3,4%.

„Комфортна преднина от около 29,8% за кандидата на ПП-ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев. Антон Хекимян – ГЕРБ-СДС – 21,1% и Ваня Григорова, подкрепена от БСП, „Левицата“ и други партии – 20,2%. Под процент разлика между вторите двама“, каза социологът Боряна Димитрова в „Тази сутрин“.

По думите ѝ ако имаме повишена активност сред кандидатите в последните дни преди изборите или в самия изборен ден, може ситуацията да бъде пренаредена.

Един от големите залози на местния вот в неделя е избирателната активност.

Проучването на „Алфа Рисърч“ прогнозира около 41%.

„Има още около 20%, които се колебаят. На местни избори мобилизацията е малко по-слаба отколкото на парламентарни, но зависи от характера на надпреварата. Където се усеща предрешена надпревара, мобилизацията е по-слаба. Там, където в края на кампанията има увеличаване на залога, по-силни кандидати и неизвестност на резултата, интересът започва да се покачва“, коментира социологът Боряна Димитрова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.