Данъчни влязоха в BILLA и OMV, било регулярна проверка

Проверки на данъчни и други държавни служби са започнали към 10 ч. тази сутрин в магазините на австрийската верига за хранителни стоки BILLA в цялата страна, както и на бензиностанциите OMV – също австрийска собственост, съобщи в. „24 часа“. 

Властта се наложи да влезе в обяснителен режим защо точно сега се проверяват точно тези вериги.

В София се проверяват 8 обекта на BILLA, един в Пловдив и три магазина в Бургас. Проверки има също и във Велико Търново, където инспектори има в два супермаркета на австрийската верига.

BILLA се проверява по регламента за деклариране на стоки с висок фискален риск, както и качеството на месото, което се продава в магазините. След проверката на място следват и за производителите и вносителите на стоки за австрийската верига хранителни магазини.

От веригата бензиностанции OMV се проверяват обекти в Плевен, София, Варна, Пловдив и Бургас. Там заедно с данъчните има и митничари. Австрийските бензиностанции са поставени на предварително наблюдение за нарушения и проверяващите имат право включително да затворят обектите им.

Според информация на данъчните проверките са регулярни, но от НАП не дадоха информация дали правят подобни регулярни проверки и в други дружества.

В хранителната верига BILLA проверката се извършва съвместно с Българската агенция по безопасност на храните. Голяма част от проверката е свързана с влизането в сила на наредбата за контрол на стоките с висок фискален риск. В нея се казва, че трябва да бъдат декларирани всички превози на големи количества хранителни стоки в България.

НАП проверява и веригата бензиностанции OMV, съвместно с Агенция „Митници“. Проверката е свързана със спазване на акцизното законодателство.

Финансовия министър Асен Василев обяви, че проверката не е само в двете компании, а в цели 500.

„Натиск не се оказва. Текат проверки сигурно в още 500, 600 и дори 700 фирми в страната в момента“, потвърди за проверките финансовият министър Асен Василев, цитиран от „24 часа“.

„Знаете, че във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки, които са за събираемост от 1 януари, има засилено присъствие в абсолютно всички хранителни магазини, както и други обекти, при които има стоки с висок фискален риск, както и при производителите на такива стоки“, обясни министърът

„Това, което ние правим и където има диференцирано отношение спрямо Австрия, са проверките на Агенция „Митници“, където всички товари от и до там, минават пълният набор от проверки – освен през БАБХ, през проверка и на рентген, а ако се установи проблем там, минават и през ръчни проверки. Това е по искане на австрийската страна за засилени проверки на товари от и до Австрия“, каза Василев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.